Kultúra

2010.10.06. 03:38

A PLT ajánlja - Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe

A Dorian Gray arcképe jelent meg szerdán a Pannon Lapok Társasága eddig nagyon sikeres, világirodalmi klasszikusokat kínáló sorozatában.

Merklin Tímea

A kötetek iránti érdeklődés egyrészt az ily módon könnyen gyűjthető szellemi értéknek szól, másrészt az elérhető árnak, hiszen ennyiért ilyen könyvek máshol nem kaphatók.

Oscar Wilde egyetlen regénye 1890-ben született. Dorian Gray sztoriján keresztül görbe tükörben mutatja be azt a társadalmat, amelyet elvakítanak a külsőségek, amely bármeddig képes lesüllyedni az élvezetek hajhászásáért, amelyben a felszínes szépség az élet értelme, amiért bűnt elkövetni művészet.
 
A korabeli Anglia polgárainak képmutatását látjuk, a látszatra építkezést, a sekélyességet, pedig, mint tudjuk: a szépség nem minden.

A szépfiú átadja magát az élvezeteknek

Dorian Gray című film amerikai premierje épp tavaly ilyenkor volt. Sokak szerint messze alulmúlja Oscar Wilde művének színvonalát, és inkább el lehetett volna tolni a művet a horror film kategória felé és így legalább néhány ember (horror rajongó) élvezhette volna. A film az első harmadában roppant hangulatos, a 19. századvégi Angliába visz, majd lassan-lassan bomlik ki az eseménysor, Dorian átadja magát az élvezeteknek, a bűn útjára lép. Helyette a képmása öregszik. Lassan-lassan. Mígnem Dorian meggyilkolja az arcképének alkotóját, és holt testét a folyóba dobja... A filmet Oliver Parker rendezte. Oscar Wilde regénye az angol irodalom alapműve, korának botrányirodalma olvasmányként sokkal jobb, mint a film.

Dr. Szalókné Sulyok Emília: Eladta lelkét

Dorian Gray gazdag és gyönyörű fiatalember. Arcképét egy barátja festi meg, és ez olyan jól sikerül, hogy a fiú azt kívánja, bárcsak a képmása öregedne helyette. Ezért még a lelkét is eladná. Ördögi kívánsága teljesül. Dorian habzsolja az életet, önzése és felelőtlensége határtalan, aki a közelébe kerül azt tönkreteszi. Ám egy napon elképesztő felfedezést tesz: a szobájában elrejtett képmás életre kel...

 

 

 

 
A kedvenc könyveim rovat - Klikk ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!