Kultúra

2010.11.25. 17:56

Hiller: a filmipar jövőjét veszélyezteti a költségvetés

Az MSZP szerint a 2011-es költségvetési törvényjavaslat a magyarországi filmipar jövőjét veszélyezteti.

MTI

Hiller István, a szocialista párt humánpolitikai kabinetjének vezetője csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány 2 milliárd forint értékben a Nemzetgazdasági Minisztériumon keresztül is támogatni kívánja a filmipart, ugyanakkor az Európai Unió versenykésségi főigazgatósága 2008-ban csak azzal a feltétellel engedte 2013-ig fenntartani a koprodukciók és filmipari beruházások 20 százalékos adókedvezményét, ha Magyarország csak három formában a Magyar Mozgókép Közalapítványon, a Nemzeti Kulturális Alapon és a Történeti Filmalapítványon keresztül támogatja az ágazatot.
   
Az ellenzéki politikus szerint a 2011-es büdzsé jelenlegi formája 2 milliárd forintért sodorja veszélybe a 2003-ban hozott filmtörvény adókedvezményét, amely Magyarországot a kelet-közép-európai régió legvonzóbb filmipari befektetési célpontjává változtatta.
   
Hiller István kiemelte: az MSZP ezért azt kezdeményezi, hogy a minisztériumtól a Magyar Mozgókép Közalapítványhoz kerüljön az említett 2 milliárd forint, ezzel is biztosítva a 2007-re több mint 50 milliárd forint összértékű befektetéseket vonzó ágazat további fejlődését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!