Kultúra

2010.11.01. 16:05

Sok szép mese kerámián írva - Nagy Zoltán a legújabb Babó-díjas

Csodás kerámiaképek láthatók a református templom Csillag-termében. A legújabb Babó-díjas Nagy Zoltán fazekas rendkívül gyönyörű, fantáziadús, lelket melengető, humort sem nélkülöző alkotásai.

Némethy Mária


Születésnapjához, november 15-éhez közeledve ismét összegyűltek Kőszegen  Babó Antal barátai, hogy átadják egy arra érdemes művésznek   az 1999-ben elhunyt  barátjukról elnevezett díjat.

Vasárnap délelőtt, az istentisztelet után, a református templom Csillag-termében rendezett díjátadón, kiállítás megnyitón   Babó Antal egyik barátja, dr. Lőrincz Zoltán  művészettörténész szólt arról,  ki is volt a Velem fölötti Eresztény-majorban élt  tárgykészítő iparművész,  a magát faművesnek  nevező Babó Antal.

A mostani  díjazottat a másik barát, Somogyi Győző  festőművész méltatta. A magát kitartóan fazekasnak, s nem keramikus művésznek nevező Nagy Zoltán tökéletesen megfelel annak a kiírásnak, amit egy Babó-díjastól elvárnak: nemzeti kultúránk olyan őrzője ő, aki alkotó módon viszi, fejleszti tovább a magyar formavilágot, élete alakításában a vidék értékeit, a keresztény hagyományokat őrzi.

Az 1958-ban Budapesten született, 1987 óta a Tolna megyei Sárszentlőrincen élő Nagy Zoltán nemcsak érzékeny és igen jó humorral megáldott művész, de a fazekasság professzori szintű ismerője is. Mindez kiderült rövid megszólalásából. Azt ecsetelte, hogy munkái anyagukban, technikájukban és színvilágukban őrzik a honfoglalás és az az előtt élt magyarság Európába hozott keramikus művészetét. Vándorlásuk útvonalán mindenhol előkerültek ilyen cserepek, töredékek. Tőlünk nyugatra csak Bernben találhatóak, de ott dolgozott hajdan egy magyar fazekas.
 
Nagy Zoltánról

Nagy Zoltán érettségi után a mezőtúri fazekas szövetkezetben, majd Karcagon tanulta meg a szakmát, a nyolcvanas évek elején megismerkedett az erdélyi fazekassággal is. Munkái eljutottak Lengyelországba, Németországba, Franciaországba, Olaszországba, Svédországba, Finnországba. 1979 óta van önálló műhelye.  Ebből a műhelyből láthatók most Kőszegen csodálatos mese- és mondavilágot, vallási témát megörökítő faliképei csütörtöktől vasárnapig 14-17 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!