Kultúra

2010.12.08. 07:31

A nonprofit médiaközpontok szerepe (2. rész)

A Nemzetközi Sajtóintézet bécsi székhelyű Délkelet-európai Médiaszervezete (SEEMO) a németországi WAZ Médiacsoporttal és a Konrád Adenauer Alapítványal közösen rendezte meg december 2-án és 3-án a magyar fővárosban a IV. Délkelet-európai Médiafórumot az információszabadságról és oknyomozó újságírásról. A rendezvényt - a többi között - lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága is támogatta.

Miskei Anita

A nyugat-európai szabad újságírást tűzték ki célul a hazai médiumok munkatársai. De vajon a tényeken alapuló  információk mindig szabadon áramolnak? A negyedik alkalommal megrendezett Délkelet-európai Médiafórum második kerekasztalának résztvevői arra világítottak rá, miként érhető el az információszabadság, s ebben milyen szerepe lehet a nonprofit médiaközpontoknak.

Horvát János, a budapesti székhelyű  Független Újságírók Alapítványának kuratóriumi elnöke a kerekasztal-beszélgetést azzal nyitotta meg, hogy a sajtószabadságért vívott harc hazánkban még nem fejeződött be. S hogy szavainak nyomatékot adjon, emlékeztette a magyar és nemzetközi résztvevőket is arra, hogy az elmúlt héten több sajtóorgánum  a Magyar narancs, az Élet és Irodalom és a Népszava  üres címlappal jelent meg. Hangsúlyozta, a Független Médiaközpont célja  a minőségi újságírás erősítése. Ebben lehetőségeik szerint szerepet  vállalnak.
Móricz Ilona, a Független Médiaközpont igazgatója hozzáfűzte, olyan képzési és szakmai programokkal várják az újságírókat, a szakma iránt érdeklődő egyetemistákat, amelyek elősegítik és  erősítik az etikus magatartáson alapuló, tényszerű újságírást Magyarországon. Kiemelte, műhelyfoglalkozások, tanfolyamok, kerekasztal-beszélgetések során   elsajátíthatják a független újságírást, továbbá támogatást és kitekintést is kaphatnak. Orbán Sándor, a szervezet korábbi elnöke, a SEEMO Magyarország képviselője hozzátette, sok esetben az információhoz jutás a legnehezebb feladat. Az  ezt biztosító jogok valójában 1992 és 2006 között születtek meg. A nonprofit szervezetek célja, hogy az oknyomozó újságírást elősegítsék és támogassák ezáltal. Ez különösen azokon a területeken elsődleges szempont, ahol kevés a közszolgálati szerepét vállaló médium. Kiemelte, szemben Nyugat-Európával, ebben a posztkommunista régióban a politikai nyomás, sőt, az öncenzúra erősödése már a kereskedelmi médiában is megjelent.

Móricz Ilona megfogalmazta, a minőségi, tényeken alapuló, etikus újságírást tanulni, majd  alkalmazni kell. Elmondta, 2007-ben a média önszabályozását kezdeményezték, elkészült egy etikai-magatartási kódex tervezete is azzal a céllal, hogy megakadályozzák az állami túlszabályozást, de egyben segítsék a hírmédia fejlődését. A  szakma csúcsa az oknyomozó újságírás, ami magában foglalja a megszerzett közérdekű adatok elemzését, a különböző rendszerek összefüggéseinek feltárását. A veszélyessége  abban rejlik, hogy ezen adatok közzététele nem mindig szolgálja a politikai érdekeket. A Független Újságírók Alapítványa ezt a munkát  segíti, sőt, kapcsolatban áll az USA-beli Columbia Egyetemmel, ahol arra is kiképzik az oknyomozó újságírókat,  ha egy traumát átélnek, miként dolgozzák fel.

Nancy Ward, a New York-i Independent  Journalism Foundation alelnöke  a kerekasztal-beszélgetésbe bekapcsolódva elmondta, együttműködésük célja a szabad újságírás követésének elérése volt ebben a régióban éppúgy, ahogyan például Vietnámban is. Megjegyezte, az USA-ban is összefogtak azért, hogy ebben a régióban is megvalósulhasson a független újságírás, a hatalom akaratától független tényfeltárás. Elmondta, az újságírók képzését vállalták, bevezették a hallgatókat a szakma rejtelmeibe, megkövetelték tőlük a számítógépes programok magas szintű ismeretét azért, hogy a kutatómunka során összegyűjtött adatok rendszerezését is elsajátítsák. Megjegyezte, korábban a politikai akarat erősebben megkövetelte a tényszerű újságírást, napjainkban nem ebbe az irányba haladunk  mondta. Végül hozzátette, szervezetük nemcsak ebbe a régióba, hanem Délkelet-Ázsiába, Vietnámba is eljutott, ott több száz újságíró képzését vállalták. Ennek eredményeként mára hatalmasra duzzadt az az adathalmaz, amely a birtokukban van, s ezt mások rendelkezésére is bocsátják, hogy az újságírók nemzetközi kapcsolatokat is kialakíthassanak.

Sorozatunk témakörei:

1. Az oknyomozó újságírás módszerei
2. A nonprofit médiaközpontok szerepe
3. Az információszabadság régiós tapasztalatai
4. Az információszabadság a nagyvilágban
5. A tulajdonviszonyok átláthatósága a médiában
6. A titkos archívumokhoz való hozzáférés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!