Kultúra

2010.12.03. 09:17

Kínai mozi kapta az Asia Pacific filmes fődíját

Az Utórengés című kínai kasszasiker kapta a legjobb filmnek járó díjat csütörtökön az Asia Pacific Screen Awards queenslandi díjátadó ceremóniáján.

MTI

A minden idők eddigi legnagyobb kínai jegybevételét elérő Utórengés a 255 ezer halálos áldozatot követelő 1976-os tangsani földrengés utóéletét dolgozta fel egy család sorsán keresztül. Ez a film képviseli idén Kínát a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjáért folyó versenyben is.
    
Az ázsiai, csendes-óceáni térségben készült filmeket díjazó filmakadémia az Utórengés főszereplőjének, Csen Tao-mingnek ítélte a legjobb alakítás díját.
   
"Azért lett az Utórengés a legjobb film, mert minden megvan benne. Hihetetlenül megindító, ugyanakkor mégis kivételesen visszafogott, és gyönyörűen végződik" - méltatta az alkotást David Puttnam, a díjakról döntő nemzetközi zsűri elnöke.
   
A legjobb rendező elismerését Li Csang-tong kapta, a Si (Költészet) című dél-koreai családi drámáért, amely egy nagymama gyászát ábrázolja. A film forgatókönyve korábban a cannes-i filmfesztiválon nyert.
   
A legjobb forgatókönyv díja az izraeli Samuel Moazhoz került a Lebanon című filmért, amely egy izraeli tank legénységének történetét idézi fel az első libanoni háborúban.
   
A díjakra 70 ország 239 alkotását nevezték. A jelöltek listájára 15 ország 31 produkciója jutott fel.
   
"A filmek rendkívüli változatossága és az elképesztően jó alakítások alaposan megnehezítették a döntést minden kategóriában" - mondta Puttnam.
   
Az Asia Pacific Screen Awards kiosztását négy éve az ausztráliai Queensland állam kormánya kezdeményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!