Kultúra

2010.12.16. 04:24

Zene, mozi média: ingyenes képzések fiataloknak az Agora-Óra pályázat keretein belül

Bemutatta legújabb, „AGORA-ÓRA – Kreatív szabadidő- Időtálló tudás” címet viselő nyertes TÁMOP pályázatát az Agora Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ. A 100 százalékos finanszírozású projektet az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósítják meg 11 hónap alatt, a 2010/2011-es tanévben.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A program az óvodás korosztálytól egészen a középiskolásokig kínál számtalan tanórán kívüli szabadidős alkalmat, összesen 37 –féle tematikát: a környezet-, egészség-, közlekedéstudatos viselkedés alapjaitól, irodalmi művek filmes adaptációinak elemzésén át, a digitális fényképezés rejtelmeinek megismeréséig terjed a repertoár – tájékoztatta az egybegyűlteket a projekt menedzsere, Grünwald Stefánia igazgató.

A kedvezményezett 10 oktatási-nevelési intézmény között szerepel többek között a Szürcsapó Óvoda, a Dési, a Gothard, a Reményik Sándor Evangélikus Általános iskola mellett több Szakképző Iskola, Gimnázium, és a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó kőszegi Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Beszédjavító Általános Iskola is. A szakköröket, tanórán kívüli szabadidős kínálatot az iskolák oktatási-nevelési terveihez igazították a pályázat nyertesei.

A 35,2 millió forintos  pályázati támogatás segítségével olyan, teljes mértékben ingyenes képzési formákat kínál az AGORA, melyek később a gyakorlati életben is hasznosan alkalmazhatók: így angol és német nyelvet, helytörténeti, idegenvezetési alapismereteket, kézműves mesterségeket, mozgókép- és médiaismeretet, zenei alapműveltséget, a legújabb tömegkommunikációs eszközök működési elveit, a fényképezés alapjait sajátíthatják el a diákok a havi és heti rendszerességgel szervezett tanórán kívüli alkalmakon.

Bár a pályázatba bevont gyermekek számát 1310 főre tervezték, már a projekt elején világossá vált, hogy jóval nagyobb az igény az iskolabarát programokra. Ezen nem csodálkoznak a pedagógusok:  - Nemcsak a diákok, a tanárok számára is óriási élmény, és megtiszteltetés, hogy a Quimby együttes frontembere, Kiss Tibor mesél személyes tapasztalatairól, zenei útjairól a szakkörön, ezt az iskola falai között nem tudjuk überelni– mondta el Nagy Róbert, a Művészeti Szakközépiskola tanára.

Surányiné Palkó Eleonóra, a Szürcsapó Óvoda vezetője pedig  az óvodások eddigi reakcióiról számolt be:  A programban részt vevő gyermekek szinte eljátsszák, elismétlik az oviban maradt társaiknak a látottakat, hallottakat, napokig az élmények bűvöletében élnek.

 - Ezért érdemes pályázni, főként, hogy már a kezdeteknél látjuk: sikerül megvalósítani céljainkat. Azaz az Agora és az oktatás szereplői közötti partnerséget megerősíteni, iskolabarát programokat kifejleszteni. Ezek a gyermekek lesznek a jövő kulturális fogyasztói, ők látogatják majd rendezvényeinket. – mondta el Grünwald Stefánia.  A kulturális és az oktatási terület finanszírozása évről-évre csökken. Ha összekapcsoljuk adottságainkat, nőhet a közoktatási rendszer hatékonysága, és talán kevesebb lesz a lemaradó, érdektelen diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!