Kultúra

2011.01.30. 18:11

A WAZ Berlinhez és Brüsszelhez akar fordulni a médiatörvény módosítása miatt

Mint az, január elején a német sajtóban már megjelent, a január elsején életbelépett magyar médiatörvény rendelkezéseinek alaposabb megismerése érdekében, a WAZ lapkiadó csoport vezetése konzultációra hívta magyarországi vállalkozásainak - Pannon Lapok Társasága, HVG - ügyvezetőit, és az általuk kiadott lapok főszerkesztőit.

MTI

A találkozón - amelyre a hét közepén került sor - a PLT (Zalai Hírlap, Napló, Vas Népe, Fejér Megyei Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap) képviselői, mint leginkább elfogadhatatlan rendelkezést, az új törvény homályos, az újságírókat elbizonytalanító megfogalmazásait, valamint az írott sajtó tartalmainak,  Európában példátlan hatósági ellenőrzését, s bírsággal való fenyegetettségét tették szóvá.

A találkozót követően, a hétvégén, Németországban a Süddeutsche Zeitung, foglalkozott a témával.

A WAZ lapkiadó csoport a német kormányhoz és a brüsszeli bizottsághoz akar fordulni, hogy azok a vitatott médiatörvény módosítására ösztönözzék a budapesti kormányt - írta a Süddeutsche Zeitung.
     
A liberális újság a német lapkiadó vállalat ügyvezető igazgatójára hivatkozott. Bodo Hombach a magyarországi kollégák által kifejtettek alapján a legfőbb problémának a homályos megfogalmazásokat látja, hozzátéve: ez mélyen elbizonytalanítja az újságírókat.
    
Sok zavaró van a törvényben, hiszen a magyar polgári és büntetőjog elegendő ahhoz, hogy megbüntesse a média által elkövetett jogsértéseket. Ezért nincs szükség a most életre hívott médiahatóságra. A kilátásba helyezett, 90 ezertől 700 ezer euróig terjedő bírságok pedig öncenzúrához vezetnek.
     
Az esseni WAZ-csoport ötoldalas jegyzékben foglalta össze magyar újságíróinak kifogásait. Utóbbiak többek között rámutatnak: az Orbán-kormány  által elfogadtatott törvény nehezen értelmezhető. Egyrészt túl bonyolult és aprólékos, másrészt viszont gumiszerű fogalmakkal operál. A fogyasztók védelme érdekében kinevezett médiabiztosnak pedig túl nagy hatalom van a kezében - olvasható a lapban.
     
A médiatörvény kiforgatja a sajtó önértelmezését - bírálta a jogszabályt Hombach.  Az újságírók a nép szószólói. A szövegből azonban pont a fordítottja csendül ki: a törvény úgy tesz, mintha meg kellene védeni a népet a médiától - jegyezte meg.
     
A WAZ igazgatója szükség esetén közvetlenül Orbán Viktorhoz akar fordulni. A két férfi még abból az időből ismeri egymást, amikor Hombach a délkelet-európai stabilitási egyezmény uniós koordinátora volt. Vajon egy régi ismeretség segíthet a dologban? - tette föl a kérdést a Süddeutsche Zeitung, hozzáfűzve: Orbán éppen pénteken védte meg újból a médiatörvényt, amely szavai szerint megfelel a bevett európai normáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!