Kultúra

2011.02.24. 12:26

A TASZ nyílt levele a médiatörvény módosítása miatt Neelie Kroes uniós biztosnak

A TASZ álláspontja szerint a kormány médiatörvény módosítási szándékai nemcsak elégtelenek, de helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény.

Országos Sajtószolgálat (OS)

Neelie Kroes digitális politikáért felelős EU-biztos, az Európai Bizottság alelnöke januárban vizsgálatot indított a magyar médiatörvények európai uniós joggal való összhangja miatt. A Kormány módosítási javaslatot készített a törvényről, amely sajtóhírek szerint Neelie Kroes támogatását élvezik. A TASZ szerint a módosítások nemcsak az Uniós Biztos kifogásait nem orvosolják, de helyenként még a hatályos szabályozásnál is korlátozóbb eredménnyel járna elfogadásuk.
   
Így például a kormány módosítási javaslata szerint a televíziók és rádiók esetén a tájékoztatási kötelezettséget új szabály határozná meg, az arányosság és a demokratikus közvélemény biztosítása érdekében. Ez azonban még közvetlenebb tartalmi beavatkozást jelent a média szerkesztési szabadságába, mint a hatályos szabály. A TASZ reméli, hogy az arányosság nem jelenti a politikai pártok hatalmi helyzete szerinti arányosságot a tájékoztatás tekintetében. A demokratikus közvélemény követelményét pedig a világon még sehol sem tudták kielégítően törvényben definiálni, pontosan azért, mert nem lehet: éppen attól demokratikus egy közvélemény, hogy az nem törvényben kerül meghatározásra.
   
A származási ország elvével kapcsolatban a kormány javaslata ugyan megoldaná a televíziók és a lekérhető szolgáltatások esetében az uniós joggal való harmonizációt, azonban a módosítás felemásra sikerült, így a Médiahatóság továbbra is felléphet a külföldi rádiókkal, valamint az online és nyomtatott sajtóval szemben.
   
A regisztrációs kötelezettségre vonatkozó szabályok változása pedig azt eredményezi, hogy egy újabb, 1 millió forintig terjedő pénzbíráság kivetésére adna lehetőséget a törvény.
   
A TASZ nyílt levelében azt kéri Kroes biztostól, hogy folytassa a tárgyalásokat a kormánnyal és vizsgálatát terjessze ki további érintett uniós jogszabályok vizsgálatára, valamint a sajtó- és szólásszabadság szempontjából is vizsgálja a magyar törvényt.
   
- A Kormány javaslatai nemhogy nem oldják meg a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokat, hanem több helyen még kedvezőtlenebb helyzetet eredményeznek a sajtószabadságra nézve. Rendkívül fontos lenne, hogy az uniós vizsgálat terjedjen ki a törvény egészére, ideértve a szankciórendszert, a hatósági rendszert, a médiapluralizmust és a média egészére vonatkozó tartalomszabályozási kérdéseket is - mondta Simon Éva, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programvezetője.

MSZP: szigorítást is tartalmaz a kormány javaslata

Az MSZP szerint miközben a kormány látszólag igyekszik megfelelni az Európai Bizottság elvárásainak, módosító javaslatával egyes pontokon még szigorítaná is a médiatörvényt. Mandur László országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta, hogy országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be egy új médiaszabályozás kidolgozása érdekében.

A szocialista politikus kifejtette: a kormány módosító indítványa - amely a médiaalkotmány és a médiatörvény egyes, az Európai Bizottság által kifogásolt rendelkezéseit változtatná meg - nem tekinthető valódi megoldásnak, inkább megtévesztés. Példaként hozta, hogy a kabinet bár pontosítaná a regisztrációs szabályokat, egyúttal lehetőséget adna arra, hogy a médiahatóság egymillió forintos bírsággal sújtsa az azokat megszegő médiumokat.
   
Szavai szerint ez felveti azt a kérdést, hogy a kormány valóban erről állapodott-e meg Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztossal, vagy trükközésről, a sajtószabadság további szűkítéséről van szó.
   
Mandur László arról is szólt, hogy az MSZP határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, kezdeményezve: a parlamenti pártok, a kormány és a szakmai érdekképviseletek részvételével működő eseti bizottság fél év alatt dolgozzon ki egy új, az európai uniós és alkotmányos jogelveknek megfelelő médiaszabályozási javaslatot. Hozzátette: bár a kormány igyekszik mielőbb elfogadtatni javaslatait a parlamenttel, a vitát ez nem zárja le, a szocialisták továbbra sem fogják szó nélkül hagyni a sajtószabadság csorbítását, és véleménye szerint a nemzetközi szervezetek sem.
   
Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy a médiatörvényt csak az uniós joggal való összhang szempontjából vizsgáló Európai Bizottság mellett más nemzetközi szervezetek, így az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, továbbá a szakmai érdekképviseletek véleményét is figyelembe kellett volna venni a jogszabály módosításakor.
   
Vele egyetértésben Lendvai Ildikó a sajtótájékoztatón kifejtette: noha a kormány által beterjesztett változtatások az Európai Bizottság aggályait részben orvosolják, a médiatörvény a Magyarországon élők tájékozódási szabadságát továbbra is sérti. Mint mondta: ezen a területen a kormány kísérlet sem tett a problémák megszüntetésére, a közmédiumok felszabadítására, a médiatestület egyoldalúságának feloldására, a gumiparagrafusok egyértelművé tételére.
   
A kabinet szerdán benyújtott javaslatát úgy értékelte: az olyan, mintha csak kifestenék egy súlyos beteg körmeit, ahelyett hogy meggyógyítanák őt. Kifogásolta, hogy a médiahatóság utólag törölhet a nyilvántartásából sajtótermékeket, valamint hogy a módosítás értelmében a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményével kapcsolatos részletszabályokat az arányosságnak és a demokratikus közvélemény biztosításának megfelelően törvényben kell megállapítani. Lendvai Ildikó szerint azonban a magyar médiaszabályozásnak "eddig sem az volt a baja, hogy túl kevés regula van, hanem hogy túl sok, erre most még egyet ígérnek", ami véleménye szerint már a szerkesztői szabadságot veszélyezteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!