Kultúra

2011.02.08. 16:33

Berlinale 2011: vadászat az Arany és Ezüst Medvékre

Mi lenne a nagy filmfesztiválokkal a díjak nélkül, a viták, az izgalom és a nyertesek öröme nélkül? A csütörtökön kezdődő Berlini Nemzetközi filmfesztiválon az Arany Medve díjra és ezüst társaira, valamint számos különdíjra "vadásznak" a versenyben szereplő alkotások, a Berlinalén több zsűri is ítélkezik.

MTI

 A Berlin szimbólumának számító medvét mintázó díjakat hagyományosan egy charlottenburgi cég készíti el, az egyenként 4 kilogrammos medveszobrok már csak arra várnak, hogy talapzatukba begravírozzák a győztes nevét.
   
A főprogramban a medvék sorsáról az idei, 61. fesztiválon az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri dönt. Rossellini mellett Dzsafár Panahi börtönbüntetéssel sújtott iráni rendezőt, Jane Chapman elismert ausztrál producert, Nina Hoss német színésznőt, Amir Khan bollywoodi csillagot, Guy Madden kanadai filmes szakembert, valamint a kilenc alkalommal Oscar-díjra jelölt Sandy Powell jelmeztervezőt hívták meg a zsűribe. Panahi részvétele erősen kétséges, helyét azonban akkor is fenntartják, ha az iráni rendező nem hagyhatja el hazáját. Hosszú évek után újra lesz magyar alkotás a Berlinale játékfilmes versenyében: Tarr Béla A torinói ló című új filmjének világpremierjét a seregszemlén tartják.
   
Ezüst Medvével díjazzák többek közt a legjobb rendezőt, a legjobb férfi és női főszereplőt, Ezüst Medve jár rendszerint a kiemelkedő művészi teljesítményért az operatőri, a vágói, a zenei és a kosztüm- vagy díszlettervezési munka terén. Rendszerint a nemzetközi zsűri különdíja is Ezüst Medve.
   
A filmfesztiválon díjazzák a legjobb elsőfilmes alkotást, szerepeljen az akár a főprogramban, a Panoráma, a Generáció vagy a Fórum szekcióban, esetleg a német filmek versenyében. Az elsőfilmesek mezőnyében Bettina Brokemper német filmes, Aszaf Gavron izraeli író és zenész és Michele Ohayon marokkói-izraeli rendező dönt.
   
A rövidfilmek versenyében szintén Arany Medvét osztanak, a háromfős zsűri Nan Goldin világhírű amerikai fotósból, Renen Schorr izraeli rendezőből, valamint Ibrahim Letaief tunéziai rendező-producerből áll. A testület Ezüst Medvét adhat különdíjként.
   
A Berlinalén a játékfilmek és rövidfilmek mellett versenyeznek egymással a dokumentumfilmek is, a Generációk szekcióban a nemzetközi zsűri mellett két gyerekzsűri is működik. A gyerekek ugyan erős szakmai támogatást kapnak, de a végső döntést ők hozzák meg díjaikról. Független díjakat is osztanak, idén 12 ilyen jellegű elismerésről döntenek. A közönség négy, a Berlinale tehetséggondozó programja két díjat oszt ki.
   
Életművek előtt is adóznak, tiszteletbeli Arany Medvét kap idén Armin Mueller-Stahl veterán német színész és Berlinale Camera díjjal tüntetik ki Lia van Leer izraeli filmpionírt, Jerome Clément francia kulturális és televíziós szakembert, a francia-német ARTE csatorna alapítóját, valamint Franz és Rosemarie Stadler berlini művészmozi-tulajdonosokat.
   
A fesztiválon találkoznak a fiatal rendezők, a forgatókönyvírók és általánosságban a filmkészítők, az úgynevezett Shooting Stars programban pedig bemutatkoznak a legtehetségesebbnek tartott fiatal színészek - ezúttal magyar résztvevő nélkül.
   
A berlini fesztivál Cannes és Velence mellett a világ egyik legjelentősebb seregszemléje. A szervezők szerint ugyanakkor az évente eladott mintegy 200 ezer belépőjeggyel a legnagyobb közönséget tudhatja magáénak a seregszemlék sorában.
   
Az első filmfesztivált 1951-ben rendezték, akkor még Nyugat-Berlinben, a Titania Palota moziban, mégpedig amerikai támogatással. Az eseményt a "szabad világ" egyfajta kirakatának szánták. Az első fesztiválok vendégei között olyan hírességek voltak, mint Cary Grant, Sophia Loren, Gary Cooper és Jean Gabin.
    A fesztivál igazgatója 2001 óta Dieter Kosslick, aki nemcsak általános ismertséggel, hanem hasonló megbecsüléssel is rendelkezik a nemzetközi filmvilágban.

OLDALTÖRÉS: Az idei fesztivál a filmnek szentelt művészeti kiállítás lesz

Az idei fesztivál a filmnek szentelt művészeti kiállítás lesz

Dieter Kosslick fesztiváligazgató szerint az idei, 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a műfajnak szentelt "művészeti kiállítás" lesz, amelyen nagy hangsúlyt kapnak a filmvilág új formái és irányai.

Az idei fesztivál a filmnek szentelt művészeti kiállítás lesz

Dieter Kosslick fesztiváligazgató szerint az idei, 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a műfajnak szentelt "művészeti kiállítás" lesz, amelyen nagy hangsúlyt kapnak a filmvilág új formái és irányai.

Az idei fesztivál a filmnek szentelt művészeti kiállítás lesz

Dieter Kosslick fesztiváligazgató szerint az idei, 61. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál a műfajnak szentelt "művészeti kiállítás" lesz, amelyen nagy hangsúlyt kapnak a filmvilág új formái és irányai.

A február 20-ig tartó fesztivál csütörtökön a Coen fivérek 10 Oscar-díjra jelölt sikerfilmjével, A félszeművel nyílik meg. Az idei Berlinalén 58 ország csaknem négyszáz alkotását, köztük Tarr Béla új munkáját, A torinói ló című filmet, valamint Kárpáti György Mór Erdő című rövidfilmjét is vetítik. Mindkét magyar alkotás szerepel a versenyprogramban.
   
A játékfilmes főprogramban 22 filmet mutatnak be, ebből 16 versenyez a legjobbnak járó Arany Medve-díjért. A beválogatott alkotások közül 13 Berlinben ünnepli világpremierjét, ezek közé tartozik A torinói ló is.
   
A versenybe meghívott alkotások között van a dél-koreai Le Jun-ki Szaranganta, szarangadzsi annunta (Jöjj eső, jöjj napfény) című filmje, az El premio (A díj) című mexikói-francia-lengyel-német koprodukció, a francia Michel Ocelot Les contes de la nuit (Az éjszaka meséi) című 3D-s animációja, a Margin Call című amerikai dráma Kevin Spacey, Jeremy Irons és Demi Moore főszereplésével, valamint a Ralph Fiennes rendezésében forgatott Coriolanus is.
   
Versenyben van Miranda July The Future (A jövő) című filmje és Seyfi Teoman török rendező Bizim Büyük Caresizligimiz (A mi nagy kétségbeesésünk) című alkotása is. Victoria Mahoney amerikai színésznő a Yelling to the Sky (Üvöltés az égbe) című, német-amerikai koprodukcióban készült filmjével debütál rendezőként. Díjban reménykedhet az izraeli Jonathan Sagall Lipstikka című filmje is. A német filmszakmát Andres Veiel rendező képviseli Wer wenn nicht wir (Ki, ha nem mi) című alkotásával.
   
Az idei mustrán előtérbe kerülnek a filmvilág új formái és irányai, így nagy hangsúlyt kap majd a háromdimenziós technika is. Ilyen "szemüvegen át" láthatják az érdeklődők Werner Herzog és Wim Wenders új munkáját. Werner Herzog Cave of Forgotten Dreams (Elfelejtett álmok barlangja) című 3D-s dokumentumfilmjének európai premierjét a fesztivál fő helyszínén, a Berlinale Palast vetítőtermében tartják. A német rendező a dél-franciaországi Chauvet-barlang páratlan őskori barlangrajzairól forgatta filmjét. Nagy érdeklődés kíséri Wim Wenders rendező Pina Bausch néhai tánckoreográfusról készített dokumentarista filmjét is.
   
A fesztivál vendégeinek névsora ezúttal is impozáns, Berlinbe látogat Colin Firth, Liam Neeson, Kevin Spacey, Ralph Fiennes, Jeff Bridges, Carmen Maura, Vanessa Redgrave, Demi Moore, Jeremy Irons, valamint Madonna is, aki új filmjébe enged bepillantást a forgalmazóknak.
   
A Berlinale retrospektív programja idén Ingmar Bergman előtt tiszteleg, életműve elismeréseként Armin Mueller-Stahl veheti át az Arany Orsó-díjat.

 

OLDALTÖRÉS: Ki lopta el a Hodorkovszkijról készített film végleges változatát?


Ki lopta el a Hodorkovszkijról készített film végleges változatát?


Ki lopta el a Hodorkovszkijról készített film végleges változatát?


Ki lopta el a Hodorkovszkijról készített film végleges változatát?

Az idei Berlinale egyik izgalmas bemutatójának ígérkezik Cyril Tuschi orosz születésű német rendező filmje az egykori Jukosz olajkonszern koholt vádak alapján perbe fogott, majd börtönbe vetett tulajdonosáról, Mihail Hodorkovszkijról. A bemutatóra azonban árnyékot vet, hogy múlt pénteken ismeretlen tettesek betörtek Tuschi berlini produkciós irodájába, eltulajdonítva két laptopot és két asztali számítógépet. Ezek merevlemeze tartalmazta a film 111 perces végleges változatát.

A rendőrség "abszolút profi betörőket" emleget, és persze nyomozást indított utánuk - egyelőre eredmény nélkül. Mint az 1969-ben Frankfurtban született filmrendező a Süddeutsche Zeitungnak elmondta, egy hónapon belül már másodszor lopták el a számítógépeit. Január elején Bali szigetén pihent, és hotelszobájában éppen a Khodorkovsky című film utómunkálatain dolgozott; az a számítógép is nyomtalanul eltűnt, amikor egy napon több órára elhagyta a szállodát.
   
Tuschi emlékeztetett arra, hogy Oroszországban valóságos hisztéria tört ki néhány nappal filmje február 14-re tervezett berlini vetítése előtt. A Kommerszant című gazdasági napilap a hétvégén a címoldalán jelentette, hogy a film "jogi következményekkel" fog járni mindazok számára, akik megszólalnak benne. Hodorkovszkij volt felesége, Jelena, aki szintén nyilatkozik a filmben, vasárnap aggódó hangú e-mailt küldött a rendezőnek, közölve: "hibát követtél el, amikor orosz újságíróknak nyilatkoztál".
   
A film készítéséhez Tuschi öt év alatt 180 órányi interjút készített Moszkvában, Szibériában, New Yorkban, Londonban, Tel-Avivban és Berlinben. Műve bepillantást enged a putyini propagandagépezet működésébe, s bemutatja, miként vált Oroszország egykor leggazdagabb emberéből az "állam ellensége" és fegyenc. Megszólal a filmben Hodorkovszkij anyja, fivére, Leonyid Nyevzlin, a Jukosz egykori főrészvényese - és Joschka Fischer, a Schröder-kormány külügyminisztere. Ő többek között arról a különös hamburgi találkozóról beszél, amelyen Vlagyimir Putyin elnök azzal hencegett neki, hogy az orosz állam "büntetlenül lenyelhetné" a Jukoszt. Pár év múlva ez be is következett.
   
Tuschi nem hiszi, hogy a betörések mögött az orosz titkosszolgálat állna - szerinte ez nem illik az FSZB stílusához. Orosz üzleti partnerei mindenesetre azt tanácsolták neki, hogy sürgősen kérjen személyi védelmet a német rendőrségtől. Ők maguk úgy döntöttek, hogy óvatosságból inkább nem utaznak Berlinbe a film jövő hétfői bemutatójára. A rendező pedig sürgősen másik lakásba költözött, és ezentúl kísérő nélkül nem lép ki az utcára.
   
A Khodorkovsky premierjét - ha ez lett volna a szándékuk - nem sikerült meghiúsítaniuk a betörőknek. Tuschi néhány órával a betörés előtt küldte el a Berlinale Panoráma szekciójának a film egy korábbi változatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!