Kultúra

2011.03.22. 13:19

A Metallica jegyzi a legnagyobb heavy metal dalt

Egy zenével foglalkozó amerikai honlap olvasói segítséggel összeállította az ötven legjobb heavy metal dal listáját. A szavazásban a szerkesztők és munkatársak is részt vettek, így az a közönség és a szakma ízlését egyaránt tükrözi. Az első helyre a Metallica 1986-os albumának címadó szerzeménye, a Master Of Puppets került.

Gyuricza Ferenc

A képzeletbeli dobogó második helyére a Motörhead került az Ace Of Spades című dalával, míg a harmadik helyen egy Ozzy Osbourne felvétel, a Crazy Train szerepel. A Metallica amúgy összesen négy dallal képviselteti magát a listán, a Master Of Puppets mellett a One szintén az élmezőnyben található, rajtuk kívül az Enter Sandman és a Fade To Black került be a legjobb ötven közé. A legtöbb dalt az idén nyáron a Sziget fesztiválon is fellépő Judas Priest jegyzi, összesen hét dalukat találták érdemesnek arra, hogy a listán szerepeltessék. Ezek közül a Breaking The Law került be a legjobb tíz közé, a többi - így a Painkiller, a The Hellion - Electric Eye, a You’ve Got Another Thing Comin’, a Devil’s Child, a Hell Bent For Leather, valamint a Beyond The Realms Of Death a lista alsóbb régióiban foglal helyet.

 

 

A Black Sabbath és az Iron Maiden hat-hat dala található meg a listán. Előbbi zenekarnak három szerzeménye (Iron Man, War Pigs, Paranoid) is az élbolyban szerepel, az Iron Maiden viszont csak két számmal (The Number Of The Beast, Hallowed Be Thy Name) tudott a legjobb tíz közé bekerülni. Érdekesség, hogy a Black Sabbath korábbi énekesei közül Ozzy Osbourne mellett a később szintén szólópályára lépő Ronnie James Dio is be tudott juttatni egy saját dalt (Holy Diver) az ötven legjobbnak tartott felvétel közé.

 

 

A listán zömében a heavy metal és a hard-rock stílusának klasszikus korszakában találhatóak dalok, az ezredfordulót követő időszakból egyetlen szerzemény sem került fel rá. Az alsóbb régiókban az említett zenekarok mellett olyan nagyágyúk szerepelnek még, mint a Guns ’N Roses, az AC/DC vagy a KISS. Ugyancsak felkerült a listára a Budapesten hamarosan együtt koncertező Slayer és Megadeth (mindkettő két-két szerzeménnyel), de az idei csehországi Masters Of Rock fesztivál főzenekara, a Twisted Sister legismertebb felvétele, a We’re Not Gonna Take It is fellelhető a listán. Az olyan meghatározó formációk, mint a Deep Purple vagy a Led Zeppelin viszont hiányzik róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!