Kultúra

2011.05.04. 14:02

Bálványos szőlőprés a múzeumfaluban

Egy 1794-ben készült szőlőpréssel gazdagodott a Vasi Múzeumfalu gyűjteménye. A bejáratnál kiállított prés a vasvári múzeumból érkezett a megyeszékhelyre.

Nagy Ildikó

A Vasi Múzeumfalu látogatói a Szent György-napi szőlőünnep és vásár idején láthatták először azt a szőlőprést, amely a vasvári múzeumból vándorolt Szombathelyre.

- A szőlőprés 1794-ben készült, feltehetően egy ügyes kezű paraszt ács műhelyében. Az oldalorsós, bálványos prés a dél-nyugat-dunántúli parasztgazdaságok jellegzetes darabja volt - tudjuk meg Illés Péter néprajzkutatótól, a Savaria Múzeum osztályvezetőjétől.

A Vasi Múzeumfalu főbejáratának közelében kiállított szőlőprés korábban a vasvári múzeum állandó kiállításának anyagát gazdagította, onnan került a megyeszékhelyre. Illés Péter azt mondja, hajdanán a  nagymákfai szőlőhegy egyik pincéjében szolgált.  A meglehetősen koros darabot a múzeum restaurátorműhelyében konzerválták a szakemberek.

Az egykarú emelő elve alapján gerendával és csavarral működő bálványos prés fontos szerkezeti eleme volt a három-öt méter hosszúságú, vízszintesen elhelyezkedő gerenda, más néven főfa vagy bálvány. Ennek egyik végét rögzítették, a másikon többnyire beleerősített, súllyal terhelt orsó volt, annak segítségével szabályozták a nyomóerőt. 

A bálványos prések nagy mérete miatt a présház is hozzájuk igazodott. Olyannyira, hogy a Nyugat-Dunántúlon gyakran a már meglévő prés fölé építették a présházat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!