Kultúra

2011.05.27. 13:37

Forgács Péter az új győri színházigazgató

Folytatom azt a munkát, amelyet megbízott igazgatóként korábban elkezdtem, amikor 97 százalékos nézettség mellett vezettem a színházat - mondta Forgács Péter, a Győri Nemzeti Színház új vezetője, aki terveiről nyilatkozott az MTI-nek.

MTI

Forgács Pétert pénteki ülésén választotta a győri teátrum igazgatójává a megyei jogú város közgyűlése. Az 53 éves színész-rendező megbízott igazgatóként már kétszer - 2007-2008-ban, illetve 2011-ben - irányította a Győri Nemzeti Színházat.
   
Mint az MTI-nek elmondta, titokban reménykedett a kedvező elbírálásban, de nem számított arra, hogy ennyire egyöntetű lesz a szavazás. "Bár a város nagyon szeret engem" - tette hozzá.
   
A győri közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottságának döntése nyomán egyedül a teátrumot jelenleg megbízott vezetőként irányító Forgács Pétert terjesztették személyi javaslatként a testület elé, ahol egyhangú szavazással 22 voksot kapott. Az új vezető megbízatása július 1-jétől 2016. január 31-ig szól.
   
Forgács Péter kiemelte: a vidéki közönségnek megfelelő változatos műsortervet alakít ki. A jövő évad repertoárja már elkészült: a nagyszínpadon hét bemutatót, köztük egy balettelőadást, a kisszínpadon két premiert tartanak. Az előadások között századfordulós dráma, magyar kortárs darab, retro-musical, krimikomédia és opera is megtalálható. Kérdésre válaszolva elmondta: a társulat összetételében nem tervez változást.
   
Szólt arról, hogy már próbálják a Vörös Pimpernel című látványos musicalt, amelynek június 18-án tartják az előbemutatóját a Győri Nemzeti Színházban. Az új szezonban a nagyszínpadon bemutatják egyebek között Szomory Dezső Györgyike, drága gyermek című színművét Ács János rendezésében és Háy János Gézagyerek című drámáját. Az operakedvelőknek a Carmennel, a könnyű műfaj szerelmeseinek az Aranycsapat című Fenyő Miklós-musicallel kedveskednek. A Pletyka című bohózatot, Neil Simon darabját Balázs Péter rendezi.
   
A kisszínpadon színre viszik a Hajmeresztő című bűnügyi komédiát, Paul Pörtner művét Görög László rendezésében, valamint Örkény István Tótékját Funtek Frigyes rendezésében. Lesz ősbemutató a kisszínpadon is: az Al Addin című színmű. Repertoáron marad a Mária evangéliuma, A tizedes meg a többiek, a Portugál, az Equus című Peter Shaffer-dráma és az Árvácska.
   
A Győri Nemzeti Színház igazgatói posztjára a másik pályázó Eperjes Károly, az Új Színház művésze, a veszprémi Petőfi Színház művészeti tanácsadója volt. A győri városi közgyűlés kulturális ügyekben illetékes szakbizottsága azonban a múlt héten a szakmai bírálóbizottság álláspontjának ismeretében nagy többséggel Forgács megválasztását támogatta vele szemben.
   
Eperjes Károly egy héttel ezelőtt az MTI-nek elküldött közleményében vitatta a szavazás arányát, valamint egyesek voksolási jogát. Erre reagálva Forgács Péter most kifejtette: mindkettőjükre külön-külön szavazott a bizottság; az ő személyére heten, egy tartózkodás mellett. "Nem versengéses szavazást tartottak" - jegyezte meg.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Teátrumi Társaság szintén megkérdőjelezte a szakmai bizottság döntésének érvényességét, Forgács Péter a következőket mondta: bár négy művész helyett csak hárman vettek részt a szakmai bizottság munkájában, nincs arról szóló törvény, amely meghatározná, hányan szavazzanak. Hozzátette: ha Oberfrank Pál (akinek testvérével, Péterrel Eperjes közös pályázatot adott be) elment volna szavazni, éppen akkor állt volna elő összeférhetetlenség, mivel Oberfrank Pál igazgatóként Eperjes Károly munkáltatója a veszprémi Petőfi Színházban.
   
"Nincs jelentősége ezeknek a felvetéseknek, hiszen mindenképpen az én pályázatomra érkezett több szavazat" - szögezte le Forgács Péter.
   
A győri színházigazgatói pályázatot március végén írták ki, miután Nagy Viktor szerződését közös megegyezéssel felbontották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!