Kultúra

2011.06.05. 14:00

Mata Hari pocsék kém volt, de annál jobb táncos

Nem hagyományosnak mondható témában tartottak konferenciát a szombathelyi levéltárban pénteken. Kémek, ügynökök, besúgók - a folytatás még várat magára.

Ambrózai Zsuzsanna

A témaválasztás cseppet sem volt hagyományos a szervezők részéről, az előadói létszám azonban azt sugallta, sokakat érdekel a téma, kutatásokat folytatnak.

Mielőtt azt feltételeznénk, sokkal inkább a modern kor tudománya a kémkedés, verjük ki gyorsan a fejünkből. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint hogy már az ókori görögök és rómaiak is használták a katonai felderítést, igaz a módszerek még valóban kezdetlegesek voltak.

A konferencia előadásai a kronológiai sorrendet követték: elsőként a görög-római világgal ismerkedhettünk, természetesen ebből az aspektusból, majd egy nagyobb ugrással hirtelen a 15. században talátuk magunkat. Feiszt György előadása ugyanis egy bűnügyi eset kapcsán taglalta a kormányzati információáramlást. Konklúzióként elhangzott: GPS, mobiltelefon és műholdkövető nélkül is meg lehetett oldani a korszak bűnügyeit.

A délelőtti szekcióban szó volt kémkedő familiárisokról, valamint választ kaphattunk arra, vajon tényleg titkosszolgálat volt-e a Habsburgok Titkos Levelezői Hálózata. Kerekes Dóra, az ELTE tanára szerint igen. Hitelesen alátámasztott, jól összefoglalt érveket sorakoztatott fel előadásában. Természetesen ez minden előadóra egyaránt igaz volt, kiemelkedő szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot.
 
A délutáni szekció még több izgalmat tartogatott  sokaknak ugyanis fejtörést okozott a 000 fedőnevű ügynök kiléte, valamint az is, vajon hogyan tudott ilyen zseniálisan, tizenhat éven keresztül kettősügynökként tevékenykedni Jevno Azef. Méltó zárásként - a mai kor szellemét tükrözve  - ismerhettük meg Mata Hari kémnő életét és legendáját, melyből kiderült, pocsék kém volt, de annál jobb táncos. 

Az első ilyen tematikájú konferencia után a szervezők folytatást ígérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!