Kultúra

2011.06.19. 18:13

Múzsák randevúja

Kiváló alföldi művészekkel, nagyon élvezetes délelőttöt sikerült szerveznie vasárnapra dr. Lőrincz Zoltán egyetemi tanárnak Kőszegen.

Némethy Mária

 Nagyszerű művészi élményben volt részük vasárnap délelőtt a kőszegieknek. A református templomban múzsák  randevúztak. Ez volt az Üdvözlet Békésből.

Elsőként Scholtz Endre, a több mint 30 éve Békéscsabán élő, alkotó festőművész műveit láttuk a Csillag-teremben. Az alföldi stílus képviselőjeként sok tájkép,  sok szín jellemzi műveit. Aztán egy 500 méteres utcai kiállításáról láttunk filmet. A művész elmondta: mivel a békéscsabaiak vele ébrednek, mert szinte minden lakásban van már festménye,  úgy gondolta, Guinness-kísérletnek is beillik, ha mindenki lehozza az utcára a képét. Kicsik, nagyok is eljöttek, volt aki egyszerre három festményét is mutatta a kamerának az 500 méteres utcai kiállításon.  

Úgy volt, hogy a kiállítást Törőcsik Mari Kossuth-díjas színésznő, a Nemzet Színésze nyitja meg, de ő csak kedves hangú videóüzenettel tudott jelen lenni. Helyette ugrott be az ugyancsak Kossuth-díjas Koncz Gábor, aki több évtizedes barátjától, Scholtz Endrétől szombaton kapott  SOS-hívást.  

 - Beugró vagyok -  szögezte le  Koncz Gábor, de ezt mi, a közönség  egy pillanatra sem  érzékeltük. Anekdotázott, bölcseket mondott, s verseket is.  Gyönyörűen. Kijelentette:  ha Scholtz Endre letenné az ecsetet, máris mély nyomot hagyna maga mögött.

És hogy igazán kerek üdvözlet  legyen ez Békésből: hallhattuk  a Bécsben operaénekesnek tanuló Zimmermann Kornéliát, s az ugyancsak békési Poliák Judit írónőt is.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!