Kultúra

2011.07.18. 11:42

Világszerte csúcsokat döntött a Harry Potter-széria utolsó része

Nemcsak Észak-Amerikában, hanem világszerte is számos csúcsot döntött hétvégi bevételeivel a Harry Potter-saga nyolcadik, egyben utolsó darabja, amely valószínűleg a Warner Bros. első milliárd dollár feletti bevételt hozó produkciója lesz. A mozi Magyarországon szintén minden idők legnagyobb bevételeit hozta.

Vas Népe

A most debütált Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész című alkotás (rendező: David Yates) Észak-Amerikában péntektől vasárnapig 169,6 millió dolláros (32,3 milliárd forintos) jegybevételt hozott, ezzel megdöntötte a rekordot eddig tartó Batman - A fekete lovag című film 2008-ban született 158,4 millió dolláros eredményét.

A Harry Potter-mozi a szerdai bemutató óta a Warner számításai szerint világszerte 475 millió dollárt (91 milliárd forintot) fialt, és minden esélye megvan, hogy a cég első 1 milliárd dollár feletti eredményét produkálja; a jelenlegi csúcsot is egy Harry Potter-film, a tíz évvel ezelőtt bemutatott Harry Potter és a bölcsek köve tartja 974,8 millió dolláros összbevételével.

A Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész nyitóhétvégéje Magyarországon is történelmet írt - tájékoztatta a forgalmazó Intercom hétfőn az MTI-t. A mozi a minden idők legnagyobb hazai premiernapi bevételeit tartalmazó filmek listáján az első helyre lépett 67 millió forintos bevétellel, megelőzve a toplista élén eddig álló Harry Potter és a félvér herceg 65,5 milliós, valamint a Harry Potter és a Főnix Rendje 61 milliós eredményét. A filmre 52 352 néző váltott jegyet már az első nap, július 15-én, hogy negyven moziban, 3D változatban is, valamint az IMAX moziban megtekintse Harry Potter utolsó kalandját.

A záró epizód Magyarországon a háromnapos nyitó hétvége bevételeinek mindenkori toplistáján is átvette az első helyet 178,1 millió forintos bevétellel, maga mögé utasítva a több mint hat éve rekordtartó Star Wars III - A Sith-ek bosszúja című mozit, amely a bemutatót követő három nap alatt egymillióval kevesebb bevételt hozott.

A varázslófiú újabb kalandjai Nagy-Britanniában 36,6 millió dolláros, Ausztráliában 26,7 millió dolláros bevételt hoztak, mindkettő rekordnyitásnak számít ezekben az országokban.

A magas jegybevételben - amellett, hogy a Harry Potter-sorozat utolsó darabjáról van szó - nagy szerepet játszottak a 3D-s, illetve IMAX-vetítések, hiszen ezekre valamivel drágább a belépő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!