Kultúra

2011.09.15. 14:34

Megújulnak a közszolgálati tévé- és rádiócsatornák

Október 1-jétől megújulnak a közszolgálati televíziós és rádiós csatornák. Az m1-en 36, a Duna és Duna2 csatornán 16 új műsor jelentkezik ősztől - jelentette be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgató-helyettese.

MTI

A programok között SD és HD minőségű külső és belső gyártású műsorok szerepelnek, a többi közt heti és napi vetélkedők, gyermekműsorok, közszolgálati riportműsorok, improvizációs komédia, magyar akciófilm-sorozat, operaelőadás, politikai és társadalmi háttérműsor.
   
Szabó László Zsolt elmondta: az m1 új műsorai közül tizenkét belső gyártású, míg a Duna csatornákon - amelyek közül a Duna Autonómia ezentúl a Duna 2 nevet viseli majd - hét belső gyártású.
   
A produkciók készítésében szerepet kap többek között D. Tóth Kriszta, Veiszer Alinda, Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő, Mága Zoltán és Kapócs Zsóka, Gundel Takács Gábor, Novodomszky Éva és M. Kiss Csaba, Bagi Iván és Nacsa Olivér, Obersovszky Péter, Béres Alexandra és Borbás Mária.
   
Gundel Takács Gábor hétköznap délutánonként szórakoztató műveltségi vetélkedőt vezet a csatornán Maradj talpon! címmel, míg Novodomszky Éva és M. Kiss Csaba PONT címmel vezet hétköznap kora esténként egy közszolgálati riportműsort. Szerda esténként Hacktion címmel magyar akciófilm sorozat kerül a képernyőre, amelyben szerepet kap Oroszlán Szonja, Hujber Ferenc, Lukács Andor és Dunai Tamás is.
   
Péntek esténként a humoré az m1 képernyője. Poén péntek címmel Bagi Iván és Nacsa Olivér Szálka című műsora jelentkezik, majd a következő hetekben a L’art pour l’art társulat és a Rádiókabaré produkcióival is találkozhatnak a nézők, ezt követően Rudolf Péter és Nagy-Kálózy Eszter szórakoztatja a nézőket a Mindenből 1 van című improvizációs komédiasorozattal. Obersovszky Péter vasárnap esténként Lényeg címmel készít politikai és társadalmi háttérműsort, és szintén az m1-es csatornán látható majd Borbás Mária Gasztroangyal című kulináris magazinja.
   
Az m2 szeptember 24-én tematikus gyermek- és ifjúsági programmal jelentkezik - első ízben a magyar dráma napján a színházat alapul véve -, és év végéig három hasonló szombatot szán a fiataloknak - mondta Görög Athéna, az MTVA gyermek és ifjúsági műsorok főszerkesztője.
   
Bakonyi Péter, a Duna TV intendánsa arról számolt be, hogy a televízió a jövőben sávokban sugározza műsorait, a nézők így minden nap ugyanabban az időpontban láthatják az általuk kedvelt műsorokat. A többi közt filmklubbal, színvonalas sorozatokkal, jelentkezik a Duna.
   
Itt kerül kéthetente vasárnap képernyőre Mága Zoltán zenés szórakoztató show-műsora, amelyet Kapócs Zsóka vezet, és itt láthatják a nézők Béres Alexandra egészségügyi magazinját is.
   
A Duna 2 kulturális csatornaként bontogatja szárnyait - mutatta be az átalakuló csatornát Daru Gábor intendáns. Mint mondta, itt opera- és koncertfelvételekkel, valamint színházi közvetítésekkel is találkozhatnak majd a nézők, valamint minden este 21.30-tól Veiszer Alinda és Teszári Nóra vezetésével az Éjjeli őrjárat című kulturális műsorral.
   
Jónás István, a Magyar Rádió vezérigazgatója azt ígérte: más sebességre kapcsol a Kossuth Rádió, a zömében hír- és információs műsorokra építő csatorna gyorsabban számol be a jövőben az eseményekről. A rádióban ismét készülnek majd  hangjátékok gyermekeknek - tette hozzá.
   
A Petőfi adó megmarad zenés rádió, amely a továbbiakban is 50 százalékban magyar előadók műveit játssza, a Bartók pedig a közönség felé nyit - hangzott el a tájékoztatón.
   
Az új műsorstruktúrák október 1-el lépnek életbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!