Kultúra

2011.10.18. 04:55

Olvasson Karinthyt!

Karinthy Frigyes 22 részes életműsorozatának ötödik kötete a Notesz Ki kérdezett? című karcolat- és szatíragyűjtemény, amely az író filozofikus gondolatainak mélységével lepi meg az olvasót.

Osváth Sarolta

A soha el nem készült Nagy Enciklopédia számára készült írások egy önmagával és mindenkivel szemben kíméletlenül őszinte alkotó írásai.

Olvasóink a sorozat díszkötéses darabjaihoz kéthetente szerdánként, kedvezményesen juthatnak hozzá lapunk ügyfélszolgálati irodáiban. A sorozat megrendelhető terjesztési irodáink valamennyi elérhetőségén, weboldalainkon, a lapból kivágott megrendelőszelvényen és kézbesítőinknél. A megrendelők között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

A sorozat ötödik kötete Karinthy Frigyes 1920-as évekbeli írásaiból merít. Az első és meghatározó mű, a Ki kérdezett? című esszé a fele- lősségről beszél, és az egész emberiség létéért szóló, önmarcangoló kiáltás szakad fel belőle. Ki kérdezett? Ne kérdezd  ordíts, ahogy a torkodon kifér, mert különben csönd lenne körülötted , ordítsd magad a kérdést, s hidd el a visszhangnak, hogy ő volt, s felelj a visszhangnak, hogy legalább a magad szavát halld.

A kötet írásait az író ama meggyőződése ihlette, hogy a szavak elvesztették jelentésüket, s ezért célszerű egy új enciklopédiát megalkotni. Az íróban íróvá válása óta munkál ez az igény, mint a Címszavak a Nagy Enciklopédiához előszavában írja: amelyre megérett az idő, szétrombolt és romokban heverő alapfogalmak bábeli poklában, e rettenetes században, melynek tudománya és politikája és művészete szétbontott mindent, és semmit össze nem rakott.

Az 1926-ban kiadott karcolat- és szatírakötetről viszonylag kevéssé vett tudomást a közvélemény, holott gondolati tartalma miatt Karinthynak ez az egyik legfontosabb műve. Közvetlen folytatása az 1927-ből való Notesz című karcolatkötet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!