Kultúra

2012.02.01. 11:14

A Rokonok a WS Színházban

Alig vagyunk túl két különleges bemutatón, máris forog tovább a színházi kerék: tegnap két olvasópróba is volt a Weöres Sándor Színházban.

Ölbei Lívia

A menetrend nem változik: a WS Színház bérletesei (és szólójegy-vásárlói) ezekben a hetekben a nagyszínpadon a Szentivánéji álom Mohácsi János-féle - hol nevettető, hol torokszorító - varázslatát láthatják, az emeleti Márkus-teremben pedig Jeles-szembesítés zajlik: Zarándokének, avagy A színház elfoglalása.

De a színészeknek, akik  estéről estére színre lépnek, nappal is helyt kell állniuk -  tegnap délelőtt két olvasópróbát is tartottak a színházban. Soós Péter először rendez Szombathelyen: a Rák Jóska, dán királyfi című Háy János-drámát, amely Ivo Bresan Paraszt Hamletje nyomán  született. Erről egyelőre annyit, hogy nagyon mai, nagyon a miénk, és nagyon lehet szeretni. Ez lesz a következő kamara-bemutató.

Ugyanebben az időszakban Jordán Tamás a nagyszínpadon rendezi meg a Rokonokat, Móricz Zsigmond elévülhetetlen (és mintha egyre népszerűbb) klasszikusát. Úgyhogy előbb igazgatói minőségében köszönti a próbateremben a Háy-darab olvasópróbájára készülő színészeket - és persze Soós Pétert, akinek azzal ad zöld utat, hogy minden azt mutatja: rendkívül jó formában van a társulat. Egy emelettel följebb aztán már rendezői minőségben szólal meg, amikor a Rokonokhoz fűz kommentárt  hogy esze ágában sincs aktuálpolitikai olvasatot rendezni a Móricz-műből. A Rokonok véleménye szerint azért időszerű, mert egyszerűen ilyenek vagyunk. (Közben  Koltai Róbert is eljön  majd a sokáig ismeretlen  Móricz-naplókból szerkesztett önálló estjével  de ezt most tényleg csak közbevetőleg.)

A színpadi átiratot is Jordán Tamás jegyzi, mert úgy találta, hogy a Babarczy László-féle feldolgozás szentként tünteti fel Kopjáss Istvánt  - Szombathelyen Zayzon Zsolt játssza  -, pedig egyáltalán nem az: a saját apró hibái, engedményei sodorják el a tragédiáig. Zs.V.: rajta a pecsét. Zsarátnok városában a zsebre váglak törvénye uralkodik. A magyar sógorság. A szinte filmkockánként pergő zárt jelenetekből építkező, alapvetően a verbalitás erejére támaszkodó  darabhoz-előadáshoz Melis László ír zenét.

Amikor Jordán Tamás a rendező, az olvasópróba olyan, mint valami átélt, egyszemélyes előadás. Kezébe veszi a példányt, és olvasni kezd:  ezen a délelőttön ő Kopjáss, ő Lina, ő Kardics bácsi  és Kati néni  és persze Berci  bácsi is. Mintha láthatatlan pók fonná a hálót Kopjáss körül.  A Móricz-előadás  rendezője Jordán Tamás  Március közepén   lesz a bemutató
 
Móricz Zsigmond: Rokonok. Színpadra alkalmazta: Jordán Tamás. Bemutató: március 14-én a Weöres Sándor  Színházban. Kopjáss István szerepében: Zayzon Zsolt. Lina, a felesége: Nagy Cili. Magdaléna: Marcz Fruzsina. Jelmez: Dőry Virág. Díszlet: Horesnyi Balázs.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!