Kultúra

2012.06.29. 18:16

Újabb államosítás? - A gyakorlóiskolákat is visszaveheti a kormány

Szombathely - Lapértesülések szerint elvehetik az egyetemektől az eddig általuk fenntartott gyakorlóiskolákat. Állítólag elkészült a törvényjavaslat is.

Bajdó Bettina

A Magyar Narancs értesülései szerint elveszik az egyetemektől az eddig általuk fenntartott gyakorlóiskolákat, azaz ezentúl nem az az egyetem fogja ezeket fenntartani, amely hallgatókat küld a pedagógusdiploma megszerzéséhez elengedhetetlen gyakorlótanításra. A lap információi alapján  már el is készült az erről szóló törvényjavaslat, bár ezt még nem hozták nyilvánosságra. Az intézkedés célja alighanem a közoktatás minden egyéb szegmensében is szorgalmazott központi  kontroll kiterjesztése lehet, ugyanakkor túl egy működő modell leépítésével bizonytalan financiális helyzetet teremthet.

Megyénkben a Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskolát és Gimnáziumot érintheti az államosítás. Megkerestük az intézmény vezetőjét, Károly Frigyest, aki elmondta, erről semmilyen értesítést nem kaptak, ők is a sajtóból hallották ezeket a híreket. Hozzátette,  a Magyar Rektori Konferencia (MRK) június 20-án levelét megkapták, ebben az áll: "Az állami és egyházi gyakorlóiskolák fenntartói az eddig bevált és jól működő gyakorlat szerint továbbra is a felsőoktatási intézmények."

Az MRK arra kéri az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy az új szabályozás adta keretek szerint továbbra is biztosítsa az állami, egyházi és magán gyakorlóiskolák fenntartásában a felsőoktatási intézmények fenntartói jogosultságát, valamint a köznevelési és felsőoktatási feladatokat egyaránt ellátó gyakorlóiskolák értékeinek megőrzését és a színvonalas működtetést biztosító finanszírozását.

Gloviczki Zoltán   közoktatási helyettes államtitkár  viszont megerősítette a lapinformációt, s azt mondta, hogy a gyakolóiskolák eddig is állami fenntartásúak voltak. A  finanszírozásuk a közvetett egyetemi támogatás helyett ezentúl a  központi költségvetésből fog érkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!