Kultúra

2012.09.26. 17:52

Ezekért a tévésorozatokért döglik a világ

A szokásoknak megfelelően idén is többtucatnyi ropogósan friss televíziós sorozat száll harcba a mindenható nézők kegyeiért a tengerentúlon, az eredmény pedig eldönti, mit is nézhetünk jövőre itthon.

Szabó Péter Dániel

A televíziós szériák jó része meg sem éli a második évadot, a megrendelő csatorna ugyanis kíméletlenül elkaszálja őket, ha nem hozzák a várt nézettségi számokat. Épp ezért nem feltétlenül a minőség számít, habár a csillagok szerencsés állásának köszönhetően nagy ritkán találkozik a nívó a mindenható amerikai publikum ízlésével. Ennek megfelelően kapott még egy záróévadot a párhuzamos világokban játszódó Fringe (nálunk Rejtély néven fut), de folytatódnak a démonvadász Winchester fivérek (Supernatural/Odaát) és az FBI profilozó csapatának (Criminal Minds/Gyilkos elmék) kalandjai is, hogy a Magyarországon is látható modern mesesorozatról (Once Upon A Time/Egyszer volt, hol nem volt...) ne is beszéljünk.

Ami a most debütáló országos sorozatokat illeti, bőven akad néznivaló az újak közül is. A Revolution alaphelyzete szerint például egy nap megszűnik az elektromosság a Földön. Tizenöt évvel a történtek után játszódik a sorozat, amikor is 17-18. századi körülmények között él az emberiség.

A 666 Park Avenue című alkotás egy társasházról szól, ahol bármi a vendégeké lehet, s melynek misztikus tulajdonosa (John Locke, azaz Terry O'Quinn a Lostból) és felesége fausti megállapodásokat köt az épületében élőkkel. Az árra lassan rádöbben a fiatal pár, akiket menedzsernek vettek fel, s egyúttal szembesülnek az épületet és ott lakókat behálózó természetfelettivel.

A Last Resort néven futó sorozatban egy atom-tengeralattjáró tűzparancsot kap Pakisztán ellen, azonban amikor megerősítés híján ezt megtagadják, tüzet nyitnak rájuk és közellenséggé válnak. Otthon híján egy egzotikus szigeten kötnek ki, ahol menedéket, szerelmet és esélyt találnak az új életre, de persze megpróbálnak közben hazajutni és tisztázni a nevüket. Alakul az új társadalom, megszületik a világ legkisebb atomhatalma.

Az amerikai kábeladók szériái közül a legjobb dráma kategóriában az idei Emmy-díjat is bezsebelő Homelandet érdemes kiemelni. A Barack Obama amerikai elnök által is kedvelt politikai töltetű sorozatban egy afganisztáni küldetés során egy elzárt szobában amerikai foglyot találnak. Nicholas Brody őrmesterről van szó, aki nyolc évvel korábban tűnt el. Most viszont az egész nemzet hőst lát benne, aki éveken át ki volt téve a terroristák kínzásának. Egyedül egy fiatal CIA-elemző gyanítja, hogy valami nincsen rendben, ennek az oka pedig az, hogy korábban kapott egy olyan fülest egy informátortól, hogy egy amerikai hadifogoly átállt a terroristák oldalára.

Vajon Brody őrmester lenne az, akit most egy támadás előkészítésével küldtek vissza hazájába? A legjobb női, illetve férfi főszereplő Emmy-díját is elnyerő sorozatban minderre választ kapnak a nézők, reméljük, mielőbb Magyarországon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!