Kultúra

2012.09.23. 14:00

Jálics János és Jálics Gyula műveit mutatja be az időszaki tárlat

Vasvár - Apa és fia közös kiállítása látható a Vasvári Múzeumban, a Sárkány-toronyban. Az alsóújlaki kötődésű Jálics János (az apa) akvarelljeit, Jálics Gyula (a fiú) fafaragásait mutatja be.

Merklin Tímea

Az akvarellek időutazásra hívnak, az egykori Alsóújlakot mutatják, a fafaragások vallási témájúak, valóságos ünneppé emelik a szemlélődést. Apa és fia alkotásait közös nevezőre hozza a hatvan évvel ezelőtt készült, vasvári Szentkúti búcsúi körmenetet megörökítő alkotás.

Jálics Gyula gyermekkorában a nagyszüleinél, Alsóújlakon töltötte a nyári szünidőket. Az édesapja, Jálics János (1911-1994) akvarelleken örökítette meg a település akkori arcát. A különleges már-már településtörténeti dokumentumnak is beillő alkotásokat Alsóújlakon is bemutatták, az elszármazottak találkozóján, ama bemutató után kerültek át ide a vasvári múzeumba. Jálics János Alsóújlakot megörökítő alkotásai az 50-es években készültek, az egykori utcákat, faluképet idézik. Jálics Gyula faragásai közt Ádám és Évától, Jézus keresztre feszítésén, a hun Attilán át a költő Nagy Gáspár portréjáig láthatunk alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!