Kultúra

2012.09.30. 10:40

Tettre kész közösség

Nick – Épületeket újít fel, s hasznosít, kulturális programokat szervez, közösséggé formálja a település lakóit a Nicki Szent Anna Templomért Alapítvány.

Simon Erzsébet

Hat éve azzal a céllal hozták létre helyiek a Nicki Szent Anna Templomért Alapítványt, hogy a község templomát, a hozzá tartozó épületrészek és a park állagát megóvják oly módon, hogy az épületegyüttes mindenkor alkalmas legyen a hitélet gyakorlására. Azt is célul tűzték, hogy feltárják a múlt értékeit, s megismertetik a fiatalokkal; hogy kialakuljon bennük a múlt megbecsülése, a nemzedékek egymás iránti tisztelete, a szülőföldhöz való ragaszkodás. Az alapítvány mindezt nemcsak adományokból kívánta megvalósítani, hanem rendszeresen pályázatokat készített. Igaz, eleinte ezek sikertelenek voltak, ám a kudarcok nem szegték a pályázatírók kedvét. Kitartásuknak meglett a gyümölcse. El is készültek nemrég a templom felújításával. A környezetét az önkormányzat tetette rendbe, a parkosítást a község lakói végezték. Sokak összefogásával szépült meg tehát a település központja. Így lett egy kiállítóhelye is a községnek.

- Három évvel ezelőtt az egykori plébánia egyetlen megmaradt gazdasági épületében meglepődve fedeztünk fel az egyházközség tagjaival egy régi kemencét – utal az előzményekre Aigner Géza plébános, az alapítvány tagja. – Nyomban elhatároztuk, hogy használni akarjuk, melegénél egybe akarjuk gyűjteni a település közösségét.

Már csaknem befejeződött a templom felújítása, amikor kapták a hírt, hogy a kemencés kiállítóhely létesítésére beadott pályázatukat kedvezően bírálták el. Ahhoz persze, hogy kiállítóhely megteljen a múlt relikviáival, megint csak a falusiakra volt szükség. Előszedték az egykori élet használati eszközeit, gyűltek a természet közeli világ gondosan készített tárgyai. A kemencét is használatba vették. Most azt tervezik, hogy egy olyan táborozó helyet hoznak létre a plébánia udvarán, ahol olyan tudás adnak a fiataloknak, amivel a vidéken élők rendelkeznek.

Megtanítják őket fákat oltani, növényeket szemezni, befőtteket, lekvárokat készíteni, kemencében sütni, konfitált ételeket készíteni. Értékes, élet közeli dolgokra tanítani. Szeretnének továbbá a romos iskolaépületből Örökségvédelmi Házat kialakítani. Aztán lejegyezni és megjelentetni az idősek visszaemlékezéseit.

Az alapítvány persze nemcsak "épületekben" gondolkodik. Kulturális programjaik között szerepel, hogy olyan jeles személyiségeket látnak vendégül, akik ismereteik, világszemléletük továbbadásával, életük példájával segítenek. Ezen alkalmakon, akárcsak az épületek felújításán, egyre több községbeli vesz részt. Évről évre egyre többen vállalnak önkéntes munkát, az idén ez meghaladta a hétszáz órát. Fiatalok és idősek együtt munkálkodnak azért, hogy közösen segítsék a szennyvízcsatorna építése miatti csődhelyzetből még teljesen ki nem lábalt települést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!