Kultúra

2012.10.15. 18:45

Az élő klasszikus - Kaleidoszkóp-díjas Csongor és Tünde

Celldömölk - Nyíregyháza ez idő szerint a Soltis színház Csongor és Tündéjének dicséretétől hangos: az előadás a Kaleidoszkóp VersFesztiválon kategóriájában megkapta a fődíjat.

Ölbei Lívia

A Magyar Versmondók Egyesülete által útnak indított  Kaleidoszkóp VersFesztiválnak ezúttal - október 10-étől 14-éig - a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház adott helyet, és a csillagok állásának, a kultúrszomjnak ("éhe a szépnek"), az érdeklődésnek, a gyöngéd és pontos befogadói színházi hozzáállásnak  köszönhetően a 14. fesztivál jó élményeket, telt házakat és főleg nagy celli sikert hozott. Ahogy a sajtóközlemény mondja: "Parádés véget ért vasárnap este a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje nézői rekordot döntött: több mint négyezren voltak kíváncsiak a vers színházi, zenei, filmes és képzőművészeti alkotásaira. A Magyar Versmondók Egyesületének szakemberei díjesőt zúdítottak a versenyprogram résztvevőire."

Akkor lássuk: Kaleidoszkóp-díjat (ez a fesztivál fődíja) kapott verszene kategóriában a felvidéki Galántáról érkező Kicsi Hang zenekar. A versszínházi előadások közül a fődíjat "a hatalmas érdeklődés mellett bemutatott", sok más mellett a káprázatos jelzővel illetett Csongor és Tünde vitte el a celldömölki Soltis Lajos Színháztól (az előadás rendezője Somogyi István); mellette Kaleidoszkóp-díjjal jutalmazta a zsűri a szintén közönségsikert aratott Koltai Judit Képzelni lehet... 2.0, valamint Mészégető Mária Akartam tisztességes lenni én is... című előadóestjét. A versfilmek sorában a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatója, Fogarasi Dóra Egyszerűség című alkotása kapta a Kaleidoszkóp-díjat. A legrégebbi versenykategóriában, a versmondásban a zsűri idén nem ítélt oda fődíjat. Több különdíjat is kiadott viszont a grémium, amelyben ezúttal Kiss László rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Wiegmann Alfréd rendező, Szűcs Katalin Ágnes dramaturg, színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Kiss Judit Ágnes költő, Solténszky Tibor rendező, Huzella Péter előadóművész foglalt helyet.   Értékelésükben kiemelték: "A VersFesztivál nemcsak a műfaji sajátosságok miatt egyedülálló, hanem  abban is, hogy a hivatásos és nem hivatásos társulatok, zenekarok, előadók és filmesek azonos versenyprogramban szerepelnek, és komoly lehetőség kínálkozik a szakmai tapasztalatcserére."

 

Lutter Imre fesztiváligazgató és Tasnádi Csaba színházigazgató szerint a 14. Kaleidoszkóp VersFesztivál minden szempontból az eddigi legsikeresebbnek mondható. Az is lehet, hogy a Magyar Versmondók Egyesületének kiemelt fesztiválja a későbbiekben visszatér a Móricz Zsigmond Színházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!