Kultúra

2012.10.08. 16:17

Lieb Roland Ferenc munkája nyert a Gazdag Erzsi-pályázaton

Szombathely - Érdemes volt meghosszabbítani a centenáriumi Gazdag Erzsi-emléktábla megtervezésére és kivitelezésére meghirdetett pályázat határidejét: a Szombathelyi Szépítő Egyesület felhívására összesen hét pályamunka érkezett. Megvan a nyertes.

Ölbei Lívia

Ahogy arról már beszámoltunk: a Szombathelyi Szépítő Egyesület elhatározta, hogy méltó módon ünnepli meg a József Attila-díjas író, költő közelgő 100. születésnapját, ezért aztán pályázatot írt ki a Petőfi utca 45-ös számú ház falán elhelyezendő Gazdag Erzsi-emléktábla megtervezésére és kivitelezésére, bruttó 500 ezer forintos díjazással. Az első kör után egy héttel, vagyis október 5-éig meghosszabbított határidő azonban több alkotó fantáziáját is megmozgatta: sikerrel. Az öt tagú bírálóbizottság, amelyben a szépítő egyesület vezetőségi tagjai, a Petőfi utcai ház lakóközösségének képviselője mellett művészettörténész-művészeti szakíró szintén szerepet vállalt, tegnap délután ült össze a szépítő egyesület Kisfaludy utcai irodájában. Ezúttal megszületett a meggyőző, örömteli eredmény is: a centenáriumi Gazdag Erzsi-emléktábla elkészítésének jogát a hét pályázó közül a Tömördön élő Lieb Roland Ferenc nyerte el. Amint az alkotó írja, az általa megálmodott emléktábla tervezéséhez elsősorban második osztályos lánya könyve nyújtott segítséget: ez a könyv pedig nem más, mint Gazdag Erzsi Mesebolt című legismertebb kötete, amit közösen olvastak. A szobrászművész számára nem volt kérdés, hogy az emléktáblán is egy kis boltocskának kell megjelennie. A táblát Lieb Roland Ferenc a munkáira jellemző, és a Petőfi utcai épülethez illő módon finom felületeket produkáló betonból tervezte, applikált terrakotta és fémbetétekkel: Az emléktábla szövegfoltja felett egy kis ablakon át láthatjuk a mesebolt homlokzatát egy stilizált, külső térben. A versek játékosságát cseni vissza a geometrikus formák közé a táblára illesztett, cizellált, finom kidolgozású pillangó és virág.

Az emléktáblát a tervek szerint novemberben, Gazdag Erzsi születésnapjának közelségében avatják föl utolsó lakóhelye, a Petőfi utca 45. falán, a Berzsenyi könyvtár közvetlen szomszédságában.

Lieb Roland Ferenc okleveles építész-tervezőművész, belsőépítész, ipar- és szobrászművész 2001. óta hazai és nemzetközi kiállítások, elsősorban érembiennálék rendszeres résztvevője, több díj birtokosa. Most ő nyitja meg azt az ablakot, amelyen át az örökös meseboltba (Meseboltba) beleshetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!