Kultúra

2012.10.03. 05:37

Tücskök a paraván mögött

Celldömölk - A KMKK-ban megrendezett nyári bábos táborban is szerepet kapott az a paraván, amely elengedhetetlen kelléke a Nagy Márta vezette Tücsök Bábcsoport legújabb sikerének: a Vásári komédiák című előadás országos arany minősítést kapott Egerben.

Ölbei Lívia

A nyári táborba már olyan gyerekek is jöttek, akik aztán az új tanévben csatlakoztak Nagy Márta  bábcsoportjához. A táborban belekóstolhattak a bábkészítésbe, többféle technikát kipróbálhattak: a bábozás figyelmet, ügyességet, kreativitást kíván. És Nagy Márta soha nem fogy ki az ötletekből, talán épp azért, mert évtizedek óta gyerekek veszik körül.
 
A gyermekbábosok országos egri találkozóját (a tizenkilencediket) az idén a szokásosnál   kicsit később rendezték meg, de a Tücsöknek évek óta "bérelt helye" van a fesztiválon, sőt, rendszerint a legjobbak között is a kiemelkedően jók között tartják számon.

"Ma is a legrangosabb amatőr gyermekbábos rendezvény az egri Gyermekbábosok Országos Fesztiválja. Ez 'az országos' találkozó, ahol csaknem húsz éve nyílik alkalom a szakmai tapasztalatcserére. Az egri fesztivál lényegében gála, ahol bár versenyeznek a fellépő csoportok, mégis inkább a találkozáson, mint a mérkőzésen van a hangsúly. Sokéves tapasztalat, hogy a fesztiválra érkezők mind témaválasztásban, mind pedig a különböző bábtechnikák felvonultatásában nagyon találékonyak, ezért igen színes műfaji paletta és magas színvonal jellemzi a találkozót", olvasható a fesztivált szervező Magyar Bábjátékos Egyesület honlapján. A bábozás  népszerűsége a szervezők szerint abban keresendő, hogy a bábjáték azon kevés tevékenységek egyike, amely nemcsak a nézőt, hanem az előadót is gazdagítja.

Az idei egri fesztiválon tizenhat csoport lépett föl, változatos volt a mezőny a témaválaszték és a felvonultatott technikák tekintetében egyaránt. Négy előadásnak arany, hat-hat előadásnak ezüst, illetve bronz minősítést adományozott a szakmai zsűri. 

Arany minősítést kapott a Mákvirág csoport (Sárszentmihály), a Meseláda Bábcsoport (Feled), a  Tücsök Bábcsoport (Celldömölk) és a  Kőszirmocskák Bábcsoport (Budapest).

A Tücsök nagy népszerűségnek örvend Celldömölkön is. Nagy Márta ráadásul most már nemcsak gyerekekkel, hanem felnőttekkel is foglalkozik: az Egerbe tapasztalatszerzés céljából ellátogató  Ultraviolák csoport gyerekeknek és felnőtteknek ajánlott előadásokat is létrehoz. Ez utóbbi mifelénk főleg ritka, mint a fehér holló.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!