Kultúra

2012.11.30. 18:00

Savaria térképeken

Szombathely - Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter nyitotta meg a Savaria katonatörténete térképeken című kiállítást.

Némethy Mária

Lasarius térképe volt a magyar térképészet ősforrása; a topográfiai térképeket a Habsburg Birodalomban szigorú hadititokként kezelték; ugyanakkor közel 200 éves hagyományra tekint vissza a katonai képzés keretében a térképészet. Sokféle ismeretet lehet megszerezni a Savaria Egyetemi Központban péntek délután nyílt kiállításon. A térképészetről általában és Savaria-Szombathely katonatörténetének alakulásáról is szól a nagyon gazdag tárlat.

Egy pénteken megnyílt kiállításon sokféle térképet lehet ott megtekinteni, egyúttal ismerkedni a térképészettel is. A Római Birodalomban a katonai egységek útbaigazítására szöveges útikalauzt használtak, azokon  pihenőállomásokat,   településeket,   útelágazásokat is feltüntették.  Ezt is meg lehet tudni a  Savaria katonatörténete térképeken című kiállításon, amelyet pénteken délután nyitott meg dr. Hende Csaba  honvédelmi miniszter a Savaria Egyetemi Központban (SEK).



Dr. Hende Csaba nyitotta meg az érdekes térképészeti kiállítást (Fotó: Benkő Sándor)

A szép számban megjelenteket katonadalok fogadták, azokat a Honvéd Bajtársi Klub énekkara adta elő. Házigazdaként prof. dr. Gadányi Károly  elnök-rektorhelyettes élvezetes köszöntőjében arról mesélt, hogy gyermekkorában mennyi mindent megtanult atlaszából. Dr. Hende Csaba, a kiállítás fő támogatója megnyitójában részletesen ismertette Szombathely történetét katonai szempontból. Arról is szólt, hogy a város születése összefüggött a katonasággal, hiszen leszerelt legionáriusok számára építtette azt Claudius, s az eltelt kétezer év alatt mindvégig jelentős katonai hely volt. A kiállítást ketten szervezték: dr. Puskás János, a SEK Földrajz és Környezettudományi Intézetének igazgató és Jagodics Péter  nyugállományú alezeredes. Az intézet igazgatója mondta el: a 200 éve született Tóth Ágoston honvéd ezredes, a katonai térképészet megteremtője előtt tisztelegnek vele. 






Suba János a Hadtörténeti Intézetből,    Bonhardt Attila a   Hadtörténelmi Levéltárból jött el a kiállításra (fotó: Benkő Sándor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!