Kultúra

2013.01.21. 20:03

Hozd el a régit és válassz újat

A magyar kultúra napja alkalmából hirdette meg a Jókai könyvtár a "nagy könyvcserét": az akció hétfőn kezdődött, és pénteken ér véget. Beszállt a könyvtár is.

Ölbei Lívia

Táplánszentkereszten mindig történik valami, az események hátterében rendszerint a Jókai Mór Művelődési Ház és Könyvtár, valamint a Táplánszentszereszt Kultúrájáért Közhasznú Egyesület - és persze Meskó Krisztián népművelő, a művelődési ház igazgatója áll. Így van ez most is, amikor a magyar kultúra napja alkalmából meghirdették a "nagy könyvcserét": "Megunt könyvek cseréje és újak felkutatása a könyvtárban - öt napon át, nyitva tartási időben. Hozd el megunt könyveidet, és kutass fel új olvasmányokat!", mondja a felhívás.

 

 

 

A "nagy könyvcsere" a Jókai könyvtárban, Meskó Krisztiánnal (Fotó: Szendi Péter)

És bár a legkedvesebb könyveitől nem szívesen válik meg az ember - arról nem beszélve, hogy az igazán jó könyveket nem elég egyszer elolvasni, mert más és más életszakaszban mást és mást jelentenek -, a Jókai könyvtár akcióját csak üdvözölni lehet. A könyvtár maga is beszállt kb. száz, a gyűjteményből kirostált példánnyal. Meskó Krisztián azt mondja, már az első napon mozgásba lendült a gépezet: vannak, akik a könyvtári pultról választanak maguknak könyvet, és cserébe letétbe helyezik a maguk fölajánlott  köteteit, amelyekre aztán "lecsapnak" az újabb olvasók. Érdekes lenne nyomon követni a példányok vándorlását, de ez majdnem lehetetlen vállalkozás. (Ha csak jelet, titkos kódot, válaszra váró üzenetet  nem hagy a lapok között valaki.)   Szintén a magyar kultúra napja alkalmából hívta meg a Mesebolt Bábszínház társulatát a Jókai művelődési ház: a Madarak voltunk című előadás kedden 10 órakor kezdődik. Igazi kultúranapi csemege, nem csak gyerekeknek. Galuska László Pál cigány eredetlegendát vett alapul, amikor megírta a saját, angyalszabadító  meseváltozatát, amelyet aztán Boráros Szilárd helyezett el egy kompakt,  varázslatos színpadi világban. A rendező: Kovács Géza. Az emberi életet bejáró  előadás tétje az, hogy képesek vagyunk-e eligazodni vonzásaink és választásaink között, harmonikusan forgatjuk-e a sorsunk kerekét.


Közben ketyeg a tavaszi táplánszentkereszti Vas-Film, a függetlenek fesztiváljának órája: a jelentkezési határidő február 22-én lejár. Műfaji és tematikus feltétel nincs, a pályaművek egyetlen kritériuma a digitális formátum. Ez a 21. század kultúrája.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!