Kultúra

2013.01.20. 12:46

Oroszy Csaba leleplezi - Oroszy Csabát

Szombathely (öl) - Tél van, és hó, és nyílik a kávézó (mint a virág), ahol Oroszy Csaba festőművész egyszer csak leleplezi - Oroszy Csabát. És a képen váratlanul fölbukkan Vörösmarty Mihály.

Ölbei Lívia

 

A meghívó a Király utca 17-be szól, és mert azt is tudni lehet, hogy a megjelölt épületben  Oroszy-kiállítás nyílik, rögtön beugrik egy másik cím: a Kossuth utca 17. Ez volt az a tenyérnyi hely, ahol szombathelyi képzőművészek "K17" néven galériát működtettek, hangulatos tárlatnyitókkal; addig, amíg bírták. Aztán az a hely bezárt, de lám, most nyílik egy másik K17, Kossuth helyett Király.

Titokban működik talán még a korszellem is. De remélhetőleg kizárólag abban az értelemben, hogy  a sokat sanyargatott kultúra mégis csak kiköveteli a maga színtereit. Ha pedig ez az új színtér egyben kávézó is, akkor nem csoda, hogy Oroszy Csaba (önmagát, a képet, mindannyiunkat) leleplező beszédében a múlt kávéházi géniuszai is feltűnnek: Adytól Szindbádon át József Attiláig. (És Bruce Willisig.) Ha már "az elmúlt század feneketlen gyomrában Szombathely több régi, patinás kávéháza tűnt el nyomtalanul, vagy rejtekezett el pl. a levéltári adatok közé".

 

Oroszy Csaba festőművész leleplezi Oroszy Csabát (Fotó: Kiss Teodóra)

Na de hol van valójában a Király utca 17. Oroszy Csaba (aki felolvassa Oroszy Csabának az  alkalomra írt levelét) a Sellyei Szépségpalotáról beszél. Van abban valami titokzatos és elbűvölő, hogy a fodrászat és kozmetika milyen könnyedén, alig-változtatással kávézóvá (ó, ó, kávéházzá) alakult át. Ezen a ponton  lép be a térbe észrevétlenül Vörösmarty Mihály és az Előszó című Vörösmarty-költemény: "(...) Most tél van és csend és hó és halál,  (...)   Majd eljön a hajfodrász, a tavasz (...)"  Hódosi János azonban - tele reménnyel - nem akart várni tavaszig. Már most megnyitotta a Newgat Café-t, amely szándékai szerint a kávé és tea mellé rendszeresen kínál képzőművészeti és irodalmi élményeket is; főleg fiataloknak.

A máris kinevezett slam-felelős például Áldozó Krisztián  ("költ legális tisztelettel"). De ezek még a megnyitó (a kávézóé és a kiállításé) várakozással teli pillanatai.  Itt kerül elő az Oroszy-levél, amely első (másod-) kézből nyit utat "a főfalhoz ízesülő", 2010 és 2012 között (vagyis több fázisban)  készült nagyméretű, robbanékony harmóniát árasztó  festményhez. Leleplezés, nézés, koccintás. Az Oroszy-kép címe (János jelenéseiből) legyen a Newgat mottója is: "...ímé egy nagy sokaság, a melyet senki meg nem számlálhatott..."      Megtelt a tér.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!