Kultúra

2013.01.15. 09:34

Petőfi pisztolya

Celldömölk - Az egyetlen teljes egészében fönnmaradt Petőfi-drámából Katona Imre Sopronban rendezett előadást: a hétvégén volt a premier a Petőfi Színházban.

Ölbei Lívia



A patinás, vonzó, időutazásos  soproni belváros  Petőfi Sándor lába nyomát őrzi, a Petőfi Színház kívül-belül (de főleg belül) valódi ékszerdoboz. És ebbe az ékszerdobozba most cizellált, gyönyörűen kidolgozott, míves ékszer került: Katona Imre Tigris és hiéna-rendezése, a hajdani legendás Universitas (Egyetemi Színpad) felkészültségével, gondolkodásmódjával  és furcsán megbizseregtető levegőjével.

Tigris és hiéna.  A "hiéna" (Predszláva): Bánsági Ildikó. A "tigris" (Borics, a fia): Benkő Péter Pál (Fotó: Pluzsik Tamás)


Elsőként a rendező dramaturgi munkáját kell dicsérni: Katona Imre  biztos és gyöngéd kézzel húzta meg Petőfi szertelen, romantikus,  áradó érzelmekkel és indulatokkal teli, jókat és gonoszokat felvonultató  történelmi témát feldolgozó  drámáját. Arról, hogy csak óvatosan: a hatalomvágy - ez a színes, ellenállhatatlan buborék - könnyen elvakít és romlásba dönt.   A kétszer egyórás előadás szép  íveket  rajzol, azonnal kézen fogja a nézőt, és el sem engedi az utolsó pillanatig: a nézőtéren (vasárnap délután) végig érzékelhető a figyelem. Sőt: még halk kommentárok is akadnak, ha a jelenkor történései ismerszenek meg a színpadon. (Történelmi téma ide vagy oda, sose a hajdani királyok cselekedetei a fontosak.) A hatásnak persze ennél sokkal több összetevője van: zene, tánc (folklór-  és akrobatikus rock and roll-elemeket összesimítva), játék,  amelyek különös, visszafogott, robbanni készen szenvedélyes - mint a szereplőket jellemző, leheletnyit elemelt, stilizált beszéd  - szertartássá állnak össze. Az előadás minden szinten ötvözi a régiséget a (poszt)modernitással. Meghökkentő és természetes, hogy Borics kard helyett egyszer csak  pisztolyt ránt, mint valami western- vagy képregényhős.


Katona Imre régóta szoros szakmai kapcsolatban van a celli  Soltis Lajos Színházzal, a társulattal színre  vitte már - hasonló keretek között - a Tigris és hiénát is. A soproni előadásban ugyancsak  több celli színész áll helyt: Boricsot Benkő Péter Pál, Sülülüt Bruckner Roland (jól használva  a commedia dell'arte Katona Imrétől tanult mesterfogásait), Juditot Nagy Zsuzsi játsssza, Nagy Gábor pl.  a "derék magyar urak" között brillírozik, Nagy Péter István dobol. Savanyu Gergely a szegedi színháztól igazolt át, de ő is  kötődik a Soltis-társulathoz. A világ legtermészetesebb dolga, hogy Bánsági Ildikóval játszanak egy színpadon. 



 






Petőfi Sándor: Tigris és hiéna, a soproni Petőfi színház bemutatója. Zene: Nyitrai László.  Dramaturg, díszlet- és jelmeztervező, rendező: Katona Imre.  A celli Soltis Lajos Színháznak persze más elkötelezettségei is vannak: mesebérlet, közelgő bemutató (Hamupipőke), színistúdiós vizsga (Shakespeare).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!