Kultúra

2013.02.04. 20:13

Kettős jubileum a Galeria Arcisban

Sárvár - Dupla jubileum emelte a legutóbbi tárlatnyitó fényét a Galeria Arcisban: a 35. születésnapját ünneplő kiállítóhely a 75 éves képzőművész, Lakatos József munkáiból nyitott retrospektív kiállítást, Visszatekintő címmel.

Ölbei Lívia

De kár is a dolgok elébe menni, Kondora István polgármester és Máhr Tivadar alpolgármester kvízjátékot csinált a múltidézésből. Szóval: ez az az év, amikor Miskolcon létrejön az EDDA Művek, Földes László megalapítja a Hobo Blues Bandet, Magyarországon bevezetik a személyi számot, vasi plakátokból nyílik kiállítás a Szombathelyi Forradalmi Múzeumban, jugoszláv konfekcióárukból rendeznek divatbemutatót a Borostyánkő Áruházban. És ez az az év, amikor átadják a fölújított Nádasdy-várat, elkezdi működését a Galeria Arcis – miközben Nyíregyházán 40. születésnapját ünnepli egy Sárvárról elszármazott fiatal festő. Igen: ez az év 1978.

Aztán van egy másik nevezetes év, amikor 450 tonnás meteorit csapódik a földbe Pennsylvania közelében, megszületik a világhírű orosz énekmondó-színész, Viszockij, Hans Asperger osztrák pszichiáter először használja az autizmus terminust, és Magyarország a második helyen végez a Franciaországban megrendezett futball-világbajnokságon. Ez az az év, amelynek márciusában – a nyolcadik napon – megszületik Lakatos József, a leendő elementáris hatású képzőművész. 1938 ez az év.

Lakatos József képzőművész kiállítása a Galeria Arcisban. Az alkotó és az intézmény is jubilál. Fotó: Benkő Sándor

Fotó: Benkő Sándor

A 35 éves Galeria Arcis a 75 éves művész minden jelentős alkotói korszakát fölvillantja. Ha Lakatos Józsefre gondolunk, az áradó erőn túl mindenekelőtt a régmúltból, az ősiségből táplálkozó szemlélet és motívumvilág ötlik föl előttünk. Ahogy Kondora István a megnyitón utalt rá: a művész a 60-as években belső indíttatásból fordult az ősi magyar kultúra felé, azon alapkérdések megválaszolásának igényével, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk – merre tartunk. A befogadónak pedig mindenekelőtt érzelmi nyitottságra van szüksége ahhoz, hogy utat találjon ehhez a sokszínű világhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!