Kultúra

2013.03.06. 13:17

Evolúció vagy tervezettség?

Szombathely - A Savaria Moziban kedd este vetítették A természet IQ-ja című filmet. A vetítés után beszélgetés volt dr. Farkas Ferenccel, a film egyik szereplőjével.

Vadas Lucia

A természet IQ-ja című, közel egyórás film az állati ösztönök megfejtetlen rejtélyeit és az eredetükre adható lehetséges válaszokat mutatja be. A film alkotói (rendező: dr. Danka Krisztina) szerint az állati ösztönökről alkotott elméletek hiányosak. A szerzők az evolúció helyett spirituális magyarázatot kínálnak.

A film alapjául Hornyánszky Balázs és Tasi István azonos című könyve szolgált. A kötet mondanivalóját látványos természetfilm-jelenetekkel illusztrálták, arra késztetve a nézőket, hogy megkérdőjelezhetetlennek hitt igazságokat gondoljanak újra.

 

Fotó: Rózsa Melinda

A filmben szereplő dr. Farkas Ferenc volt a mozi vendége kedd este. Ő úgy véli, az evolucionizmus sokkal inkább hit kérdése, mint a vallások vagy a tervezettség, mivel az evolucionizmus elfogadásához azt kell elhinni, hogy a semmiből lett valami.

A tudomány és a tervezettség nem mond ellent egymásnak, vallja a kutató. A tervezettség kérdését lehetséges tudományosan vizsgálni, de csak a kérdését. Az anyag összetételéből lehet arra következtetésre jutni, hogy azt valaki megalkotta, és nem magától jött létre, de az már nem derül ki, hogy ki alkotta. Farkas Ferenc megosztott egy csak félig vicces észrevételt is a nézőkkel: ha a királylány megcsókolja a békát, és az átváltozik, akkor az mese. De ha ez az átváltozás évmilliók alatt történik, akkor az tudomány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!