Kultúra

2013.03.25. 19:14

Mágedli Maja országos sikere

Szombathely - A Lakatos Ablakos Dezső emlékére rendezett II. Országos jazz-zenei versenyen Mágedli Maja korcsoportjának 1. helyezését érte el és további öt különdíjat kapott.

Péter Gyöngyi

A zsűri döntése értelmében ezenkívül a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola növendéke, Mágedli Maja fellépési lehetőséget is nyert külföldi jazzfesztiválon, illetve a június végén zajló szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválon.

Maját az iskolában látogattuk meg gyakorlás közben. Egy kis teremben a  Route 66 című sztenderdet énekelte.  A szöveget kívülről tudja, kezében mikrofon, szemben egy erősítőből egyéni, enyhén rekedtes hang szól. Az előadásmód  természetes, egyszerű, a kiállások pontosak, a fiúk (dobon, zongorán, basszusgitáron, szaxofonon játszanak) improvizációi szellemesek. A gyakorlati bemutató után Majával az igazgatói irodában beszélgettünk.

- Mindig az éneklés volt a nagy szerelmem, de néhány éve már pontosan tudom, hogy  dzsesszénekes akarok lenni. A továbbtanulást és a pályámat külföldön képzelem el.

Mágedli Maja már biztos fellépő a Lamantin Jazz Fesztiválon. Fotó: Szabó Mónika

Maja elmondta, profi zenekart kapott minden szóló kategóriában induló énekes a versenyen, az elődöntőben is egy-egy kötelező, illetve szabadon választott dalt kellett elénekelni. Zenekarban, szóló hangszerben és szóló énekben indultak a versenyzők, szinte mindenki budapesti volt, néhány énekes lány Vácról érkezett, illetve Szombathelyről volt versenyző.

- Nagyon jó kísérőzenekarom van jelenleg, a tagok is a jazz-tanszak növendékei, jól összeszokott együttes ez, jól érzem magam velük, de énekelek a Konzi Big Bandben is. Felléptünk a Magházban is, már hallottak engem Szombathelyen kívül is. Állandó helyünk, klubunk azonban még nincs, pedig a repertoárunk már van annyi, amivel ki tudnánk állni akár egy egész estét betöltő műsorral. Annyi biztos,  június végén a helyi Lamantin Jazz Fesztiválon ott leszek a zenekarommal, a részleteket azonban még nem tudjuk.

Amikor zenei elképzeléseiről, esetleges példaképekről kérdezem a fiatal énekesnőt, így válaszol:

- Régebben nyitottabb voltam a könnyűzene más műfajai  iránt, ma már azonban csak a dzsessz az, ami leköt, azon belül azonban szinte mindegyik irányzat  tetszik. Nagyon szeretem a régi klasszikusokat, de a mai énekeseket is. Nem törekszem azonban arra, hogy szimplán másoljam őket, a dalaimban mindig igyekszem magamat adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!