Kultúra

2013.03.07. 19:53

Márciusi örökifjak: a százéves Weöressel a Pilvaxban

Szombathely - Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója és Parais István, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatója csütörtökön dr. Puskás Tivadar polgármester és Lazáry Viktor alpolgármester részvételével tartottak sajtótájékoztatót a WSSz stúdiójában abból az alkalomból, hogy nemcsak a Weöres Sándor-emlékév eseményei sűrűsödnek, hanem közeleg az 1848-as forradalom évfordulója is. A Pilvaxtól a helytartótanácshoz, aztán Joyce-tól Weöreshez és a macskájához vezet az út.

Ölbei Lívia

Közel ötven program, húsz helyszínen - körülbelül ezt kínálja a Weöres Sándor-év Szombathelyen, mondta dr. Puskás Tivadar polgármester csütörtökön délután a WSSz stúdiójában azon a sajtótájékoztatón, amelyen nemcsak a Weöres-centenáriumról esett szó, hanem a 48-as forradalom közelgő évfordulójáról is. Itt is, ott is kulcsszereplő a színház, amely névadója születésének 100. évfordulója alkalmából egyrészt drámapályázatot hirdetett, másrészt Weöres-díszbemutatót tervez.

Jordán Tamás, a színház igazgatója elmondta: a várakozásokat messze fölülmúlta a drámapályázat iránti érdeklődés: a beérkezett 184 pályamunka közül (ahogy arról már beszámoltunk) 10 formai hibák miatt kiesett a versenyből, a 174 dráma most az előzsűri kezében van. Eredményhirdetés: június 22-én, a 100. születésnapon. Ekkor tartják Szent György és sárkány díszbemutatóját is, Fekete Ernővel a főszerepben, akit Jordán Tamás korosztálya legjobbjának tart - kár, hogy kevesen ismerik. A drámapályázaton egy pályadíj lesz, de az magas: nettó 3 millió forint. A nyertes drámát bemutatja a WSSz. Jordán Tamás „hangulatkeltésként" fölolvasta a Valse triste című Weöres-verset, a Fűzfa Balázs által szervezett sorozat záró darabját: „a 12 legszebb magyar vers" között ez a tizenkettedik, szombathelyi-csöngei konferenciával, csöngei nagy versmondással.

Lazáry Viktor alpolgármester ötlete volt, hogy a város összes kulturális intézménye vegye ki a részét a WS-centenárium eseményeiből. A centrum a WS Színház, de lesznek programok az Agora-intézményekben, a képtárban, a Berzsenyi könyvtárban, az Iseumban, a város óvodái, iskolái szintén bekapcsolódnak az ünneplésbe. Az örökifjú Weöres mindenkié, ahogyan a 48-as forradalom is: a jövő héten, március 15-én délelőtt a WSSz színészei négy év után ismét újrajátsszák a forradalmat. A márciusi örökifjak a Pilvaxból (Fő tér) indulnak és az ismert utat bejárva eljutnak a Helytartótanácsig (MMIK). Kelemen Zoltán, a szerző és a rendező „totális színházat" ígér.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!