Kultúra

2013.04.08. 18:24

A rendíthetetlen színház

Az önazonosság volt a VI. Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó kulcsszava a hétvégén Celldömölkön, ahol az ország egyik legerősebb alternatív színháza működik. A három napot bevilágították a mécsesek, átvitt értelemben is.

Ölbei Lívia

2000. november 22-én Siófokon következett be az az autóbaleset, amelyben hárman vesztették életüket: Soltis Lajos színész-rendező, a Sitkei Színkör művészeti vezetője - a balesetben vétlen személyautó sofőrje -, valamint két utasa: Fieger Szabina és Kurucz László; mindketten a színkör meghatározó tagjai. Az autóban ült még Nagy Gábor, a Sitkei Színkör alapítója és vezetője; ő túlélte - és nem adta föl. A színkörnek Sitkén nem volt maradása, végül  Celldömölk fogadta be a társulatot, amely itt működik azóta is, Soltis Lajos Színház néven. A 2001 óta minden páratlan évben megrendezett Soltis-fesztivál az elveszített társak emlékét idézi: adja tovább a Soltis Lajos által képviselt közösségi színházi szellemiséget.

Ahogy a hatodik találkozó megnyitóján Nagy Gábor fogalmazott: "Mindhárman itt vannak velünk, mert így szeretnénk. A három mécses az ő emlékükre világol."

Ebben a közegben minden előadásnak a jó oldala válik hozzáférhetővé.  Kamaraszínházi pillanat a hétvégi  Soltis Lajos-fesztiválról (Fotó: Benkő Sándor)

Az önkormányzat nevében Nagyné Ferencz Myrtill képviselő hangsúlyozta: a város kulturális életében fontos szerepet tölt be a Soltis színház, amelynek most lehetősége adódik arra, hogy - az önkormányzat támogatásával - kívülről is rendbe hozza a Koptik Odó utcai kamaraszínház épületét. A hír reménykeltő a nehézségek közepette, amikor az alternatív formációk az átlagosnál is nagyobb bizonytalanságban tevékenykednek; a múlt évre (!) megítélt működési támogatásukat például még mindig nem kapták meg egészében.

Nem véletlen, hogy a zsűri nevében Sándor L. István színkritikus, az Ellenfény folyóirat főszerkesztője összefoglalásképpen azt mondta: "A reményt adja ez a fesztivál - bármilyen furcsa. A Soltis színház története is erre példa: sokszor volt olyan helyzet, hogy nem lehet folytatni és ma az ország egyik legerősebb alternatív színháza működik Celldömölkön".

Ezt a gondolatmenetet erősíti, hogy az újabb generációk képviselői mellett feltűntek a találkozón a magyar alternatív színház olyan további "különleges figurái, a rendíthetetlenség, az életben tartott munkamánia megjelenítői", mint Koltai Judit (Holdvilág Kamaraszínház, Budapest), vagy Várszegi Tibor (Jászberény).

A találkozó hangulatát ezúttal is meghatározta az az otthonos közeg, amelyben minden előadásnak a jó oldala válik hozzáférhetővé, és amely jó alapot teremt a nyílt, érvelő - a fesztiválon nagy szerephez jutó - szakmai beszélgetéseknek.

A legjobb előadásnak járó Soltis Lajos-díjat a pápai Teleszterion Színházi Műhely Semmi című produkciója kapta (rendező: Komáromi Sándor), a legjobb női alakítást elismerő Fieger Szabina-díjat Koltai Juditnak (a Képzelni lehet... című önálló estért), a legjobb férfialakítás elismerésére alapított Kurucz László-díjat Várszegi Tibornak (A bot című beavatásért) ítélte a zsűri.

Rendezni muszáj

Kása Ferenc (Teleszterion) a Lepkegyűjtő című John Fowles-regény - az első igazi pszichothriller - adaptációját hozta el a fesztiválra. Ő jegyzi a színpadi átiratot, ő a játékos, és ő a rendező is. A zsűri az előadás láttán pont arra hívta föl a figyelmet, hogy a "külső szem" - a rendezőé - ilyenkor nem mellőzhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!