Kultúra

2013.04.02. 14:50

Egy bonyolult film egyszerű világáról

A Kanizsai Dorottya Gimnázium végzős diákja, Kiss Friderika Virág szép sikert ért el az országos középiskolai tanulmányi versenyen. Méghozzá kisfilmjével.

Kozma Gábor

Felkészítő tanára, Boros Ferenc szerint a 18 éves lány meglepően éretten mutatta be saját kis világát, fejezte ki érzelmeit. Ez a többkörös versenyen aztán beérett, Friderika alkotása, a Hallucinált emóció elnyerte a zsűri és a társak tetszését egyaránt.  - Azt mondhatnám, hogy a Szász János rendezte Ópium című filmre hajaz, de mégis eredeti, igazi "friderikás" - fogalmazott a tanár. - Várható volt, hogy a teljesen önerőből készített dolgozat - mert az operatőr, a vágó, a rendező egyaránt Friderika volt - sikerre jut, hiszen a celldömölki függetlenfilmes fesztiválon ezzel a  művével elnyerte a harmadik helyet. Nekem a tehetség szakmai kibontakoztatása volt a feladatom. 

Az országos verseny témája a lassú-gyors-lassú ritmus hármasa volt, erre kellett komponálni egy filmet. A szombathelyi lány a "hallucinációit" képesítette, majd a mű Budapestre került egy újabb körbe, végül a befutók közé: Friderika az ország legjobb 10 médiás diákja közé jutott. Végül a nyolcadik helyet szerezte meg, elnyerve, többek  között, Muhi Klára kritikus tetszését is.  - Számomra azért fontos film, hogy kifejezem vele érzelmeimet, méghozzá eredetien  - mondta el a diáklány a verseny után.



Az ország tíz legjobb filmes diákja  között. Kiss Friderika Virág   és  tanára, Boros Ferenc az oklevéllel

- Fontos még, hogy mások is lássák ebben a formában gondolataimat. Bár eleinte úgy véltem, hogy ezt az egészet magamnak csinálom. Akkor jó egy film, ha kijön belőle az egyéniség és nem szájbarágós. Boros tanár úr sokat segített, de amikor forgatsz, akkor mindig magad vagy, mert a képek belülről jönnek. Van úgy, hogy az egyszerűt bonyolultnak érezzük és úgy is éljük meg, én csupán ezt akartam kifejezni. De a siker nemcsak az enyém, hanem társaimé, a filmben szereplőké is. Ezért köszönet Fessler Gariellának, Fessler Fridának, Bolla Ingridnek, Nagy Dianának és Szombath Gergőnek - hallottuk. 

Boros Ferenc tanár, a gimnázumban mozgókép gyakorlati oktató, nem először kelt országos figyelmet tehetséges diákjai révén. Így volt ez a bezárt Szent-Györgyi  középiskolában, s így van a Kanizsaiban is. Sajnos, itt is kifutó ágon a médiaoktatás, két év múlva megszűnik. Kár érte, mert a mozgókép tanulása és tudása segít eligazodni medializált világunkban. És hát a helyzet az, hogy minél több médiafal vesz körül minket, annál silányabbnak tűnik a végtermék. Ezen rést csak a minőségi tudás robbanthat. 








Néha le kell bontani a médiafalat ahhoz, hogy lássunk. Ezt  teszi az a   feltörekvő  korosztály, amely nem elégszik meg az  internet kényelmével,  gondolatpuhányságával. Igaz, nincsenek sokan a kitörni vágyók, de a minőségi kultúra sosem volt tömegtermék.  Szombathely eddig szerencsés volt a vizuális oktatás tekintetében, a jövő már kevésbé biztató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!