Kultúra

2013.04.17. 17:09

Park épül Rumi Rajki István tiszteletére

A megye legkiválóbb szobrászművészének, Rumi Rajki Istvánnak emlékparkot állít szülőhelye, Rum. Várhatóan őszre készül el.

Némethy Mária

Rumban, a körforgalom mellett, a vasúti emlékhely és a valaha mozdonypihenőként szolgáló indóház között munkagépekkel parkosítanak. Itt épül a Rumi Rajki szoborpark.

Rumi Rajki István szobrászművész országos szinten is jelentős alkotója a XX. század első felének. Legjelentősebb és legtöbb szobra a megyéhez és Szombathelyhez kapcsolódik. Közülük a leghíresebb Szombathelyen a Szent Márton megkereszteli édesanyját című. A szülőfalu iránti tiszteletből vette fel Rum nevét.

Kraft László iskolaigazgató az épülő Rumi Rajki szoborparkban (Fotó: Benkő Sándor)

- Rumnak kötelessége, hogy egyik motorja legyen kultusza ápolásának. A kialakítandó szabadtéri szoborpark ezt szolgálja, a szobrász előtt tiszteleg több szobrának köztéri bemutatásával - szögezi le Kraft László, a rumi iskola igazgatója.

A Cicelle Aranyháromszög Művészeti és Kulturális Társaság sikeresen pályázott, 8 millió forintot nyert a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület Vasi örökség bemutatóhelyei című Leader pályázatán. A Rumi Rajki Műpártoló Kör szakmai támogatásának, Módy Péter szobrász és restaurátor művész szakértő közreműködésének köszönhetően született meg a terv, amelyet Rum önkormányzata is jelentős anyagiakkal támogat. Kraft László, a társaság titkára, a képviselő-testület tagja a projekt ötletgazdája elmondta:

- A tervek szerint sor kerül Rumi Rajki egy jelentős, gipszmodellként fennmaradt alkotásának, az "Ősi szántás" megalkotására mészkőből. Másik műve, a Daliák egyik darabja méltó őre, messziről látható eleme lesz a parknak. Egy kőtábla Rumi Rajki munkásságáról ad tájékoztatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!