Kultúra

2013.04.04. 05:16

Soltis-találkozó Celldömölkön

Celldömölk - Pénteken 16 órakor kezdődik az első előadás a KMKK-ban, vasárnap 14.30-kor az utolsó a kamaraszínházban. A Soltis-találkozó összesen tíz előadást kínál.

Ölbei Lívia

A társulatoknak fórum és lehetőség a szakmai eszmecserére, a közönségnek sok új élmény, mind annak bizonyítéka, hogy a színház egy, de a színház ezerféle: menedéket ad, megoldásokat sejtet és mindenekelőtt – ahogy Komáromi Sándor mondja – a létezésével állít valamit a világról.

Asylium/Menedék. A Soltis színház előadásának rendezője Benkő Ágnes. A felvételen: Nagy Zsuzsi. Fotó: Benkő Sándor

A Soltis Lajos Színház hatodik Soltis-találkozóján összesen tíz előadás lesz békés versenyben. A házigazda társulatot jól ismeri a celli közönség, ezúttal egy stúdióselőadással (Vagy amit akartok...) és egy mozgásszínházi produkcióval (Asylium/Menedék) lép színre. Várszegi Tibor egyszemélyes előadása, A bot szintén egyszerre ígér táncos és színházi élményt. A budapesti Holdvilág Kamaraszínház majdnem két évtizede működik, a celli fesztiválra két verses- zenés előadást hoz: a Fekete rúzs és... többszemélyes utazás, a Képzelni lehet 2.0 Koltai Judit önálló estje. (Koltai Judit egyúttal a színház vezetője és – csak az érdekesség kedvéért – a szintén színész Koltai Róbert testvérhúga.) Most először jön Celldömölkre Márkos Ervin (Kőhalom, Erdély), aki Babits Mihály fogarasi éveit idézi meg a színpadon, „Erdély bé vagyon kerítve” címmel. Babits három évet töltött középiskolai tanárként Fogarason, amelyet egyrészt ókori mintára „Tomiként”, vagyis száműzetése helyszíneként gondolt el, másrészt rengeteg fontos, életre szóló tapasztalat birtokában tért haza a csöndes kisvárosból, és vetette bele magát a fővárosi irodalmi életbe. A Cellben szintén ismerős erdőszentgyörgyi Bodor Péter Színkör klasszikus komédiával, az Amphitrüónnal érkezik (a történetet Plautus nyomán Moliére, aztán Kleist is földolgozta). A zsirai Alternatív Képszínház Az elhagyott madár című szertartással nevezett a fesztiválra. A pápai Teleszterion Színházi Műhelyre mindig érdemes odafigyelni: most két előadást kínál. Mindkettőnek regény a kiindulási pontja: John Fowles Lepkegyűjtője a 60-as évekből (Kása Ferenc-változatban), illetve a dán Janne Teller nemrég nagy viharokat kavart ifjúsági kötete, a Semmi; Komáromi Sándor-rendezésben. A székesfehérvári Prospero Színkör Hat szék-előadása három fiút és három lányt mozgat, de: „Számít ez? Hiszen most nem annyira a párkapcsolatokról van szó – bár felbukkannak párt kereső kutyák is. Továbbá versek, jelenetféleségek, furcsa töredékek maffiózókról, zombikról, haldokló hibiszkuszokról.”

Eredményhirdetés: vasárnap 17 órakor a kamaraszínházban.

 

A Soltis-találkozó után hamarosan eljön az Ezerlátó ideje: a Soltis színház május 6-7-én rendezi meg a kilencedik mesefesztivált, ugyancsak a kamaraszínházban és a Kemenesaljai Művelődési Központban. Jelentkezési határidő: április 19-e. Előre a Varázspálca-, Csodalámpa- és Aranyhal-díjért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!