Kultúra

2013.05.08. 15:46

A csipkeverő nagyasszony emléke

Szombathely után Acsádon is bemutatták a Híres szombathelyi nők sorozatban megjelent kötetet: Szegedy Györgyné "híres acsádi" is.

Ölbei Lívia

Sőt a szerző, Kelbert Krisztina szintén kötődik ide. A Híres szombathelyi nők sorozat a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában, önkormányzati támogatással jelenik meg.

Az ötödik kötet Szegedy Györgynét (1851-1944), a jótékonyság géniuszát mutatja be az olvasónak, szerzője Kelbert Krisztina történész, akinek egyrészt szakterülete a nőtörténet, másrészt már Acsádon töltött gyermekéveiben sokat hallott Szegedy Györgyné báró Gerliczey Irmáról, itt volt a család vidéki rezidenciája, ő maga is ide vonult vissza, amikor a "karitatív nagyasszony szerepét" már leányára, dr. Pető Ernőné Szegedy Georginára bízta. (A sorozatban hamarosan könyvet szentel a kiadó Szegedy Georginának is.)

A Szegedy Györgyné életét, szerteágazó tevékenységét végigkísérő Kelbert Krisztina-kötet nagy érdeklődéstől kísért szombathelyi bemutatója után Acsádon is könyvbemutatót rendeztek, az eseményt szentmise előzte meg a római katolikus templomban. A szentmisével hagyományt alapítottak Acsádon: az acsádi közösség a tervek szerint ezentúl minden évben misét szentelnek Szegedy Györgyné, a Szegedy család emlékének. A család ősei évszázadok óta az acsádi templom kriptájában nyugszanak. A könyvbemutatót megelőző szentmisét Zakó Jenő plébános celebrálta, latinul.

A templomban dr. Kovács Bernadett, Acsád polgármestere és Váradi Renáta, Acsád jegyzője helyezett el koszorút a Szegedy-család emléktáblájánál. A könyvbemutatón dr. Kovács Bernadett mondott köszöntőt, hangsúlyozva, hogy "Acsád község Szegedy Györgyné példáján a múltban is az értékeket képviselte, és napjainkban is minden erejével és lehetőségével erre törekszik." Dr. Takácsné dr. Tenki Mária, Szombathely kulturális tanácsnoka felelevenítette az "Arcképcsarnok. Híres szombathelyi nők" könyvsorozatnak a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában eddig megjelent köteteit, beszélt Szegedy Györgyné szerteágazó karitatív tevékenységéről. Az eseményen jelen volt Héra Károly, az egykori Szegedy-kastélyban működő Vas Megyei Idősek Otthona Acsádi intézetének igazgatója, és az otthon számos lakója is.

A szerző, Kelbert Krisztina pedig diavetítéssel kísérve mutatta be a kötetet, különös tekintettel Szegedy Györgyné acsádi kötődésére. Számára Acsád jelentette azt a biztos hátteret, amelynek tudatában bátran nekivághatott szombathelyi nagyszabású tevékenységének, amelyet különösképpen az anya- és csecsemővédelem területén fejtett ki.

Kelbert Krisztina megemlékezett a Szegedy családnak a falu életében betöltött patrónusi szerepéről; például arról a csipkeverő tanfolyamról, "amelyet Szegedy Györgyné a tulipánmozgalom idején, 1906-ban kezdeményezett a településen. Szegedyné a tanfolyam sikeréhez állami támogatást is szerzett, és saját maga tanította a falu hölgyeit. A csipkeverő asszonyok sikerét mutatta, hogy 1920-ban már a szombathelyi Kultúrpalotában kiállításon mutatták be termékeiket."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!