Kultúra

2013.05.13. 13:56

Micsoda mámor - Virtus és csetlés-botlás a színpadon

Szombathely - Az évad vége elszáll, mint a színes, könnyű, nevetőgázzal teli luftballon. A nagyszínpadon Peter Shaffer Black Comedy című bohózata volt a záró bemutató.

Ölbei Lívia

A Weöres Sándor Színház repertoárja most már egészen csinos  kis gyűjteményt kínál  abból, hogy miképpen lehet gyönyörűen, sikkesen, szórakoztatóan (vagy másképp) lerészegedni a színpadon.

Van (volt)  például múlt év decemberében a Kézről kézre címmel bemutatott Feydeau-bohózat (fordította, rendezte Hamvai Kornél), amelyben az alkoholmámorában a saját  otthona helyett másik (természetesen pont titkos légyott által foglalt) lakásba bebotorkáló Hubertin  Bajomi Nagy György  fantasztikusan kidolgozott, mégis minden ízében természetes és magától értetődő  szólót mutat be a Márkus Emília Terem  sötétjében; vetkőzőszámmal és vaktában lövöldözéssel megspékelve.

Mindenestül a  sötét a mozgatója az évad végére időzített nagyszínpadi Peter Shaffer-bohózatnak (Black Comedy), amelyben a magát antialkoholistának valló Miss Furnival  Kiss Mari  részegedik le bámulatos és elbájoló  műgonddal.  Hát istenem: a sötétben minden whisky és minden limonádé, de még a gin is egyforma; hogy a villanyszerelő meg a milliomos  bőrének állagáról ne beszéljünk. Mindez Mohácsi-átdolgozásban  és rendezésben.

Black Comedy. Elöl:  Trokán Péter, Szabó Győző. Hátul: Jordán Tamás, Mertz Tibor, Csonka Szilvia. Fotó: Mészáros ZsoltWSSZ

Van aztán az évad utolsó kamaraszínpadi bemutatójaként színre vitt Portugál (írta Egressy Zoltán, rendezte Szerémi Zoltán), amelyben az istenhátamögötti irgácsi kocsma sztárja, a fröcsikedvelő  Jucika  Németh Judit  esik és kel nagy kitartással;  kivéve amikor biciklire próbál ülni, nem sok eredménnyel. A végén viszont derekasan megküzd a  pink színű holdjáró cipővel:  ő marad felül, az egyensúlyozó  mutatvány sikerül.   És ott van még a drága-drága Sátán  Horváth Ákos szép és pontos alakítása , busa fejét lógatva, állandó, reménytelen  delíriumban az irgácsi kocsma sarokasztalánál. Neki aztán tényleg nem kell Portugáliába utaznia azért, hogy jól megnézze a semmit: folyamatosan ott görbül a szeme előtt a horizont, ott mormol és hullámzik a létezés. Ami nem keletkezik, nem pusztul el, csak van. Azért olyan  reménytelen.

A Portugál és a Black Comedy májusban végig a Weöres Sándor Színház bérletes kínálatában, júniusban is lesz még néhány mámoros előadás.  Június 2-án például (már bérleten kívül) A félkegyelmű, amelyben  például Lebegyev (Szerémi Zoltán), Ivolgin (Szabó Tibor) és főleg Rogozsin (Horváth Ákos) mutatja meg,  milyen a vodkába, pezsgőbe  fojtott  orosz virtus.

A 2013/14-es évad első bérletes előadása lesz a Szent György és a Sárkány, amelynek díszbemutatóját a szerző, Weöres Sándor 100. születésnapján, június 22-én tartja a Weöres Sándor Színház. A címszerepben: Fekete Ernő, az előadás  rendezője: Valló Péter. Ma megkezdődik a közös munka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!