Kultúra

2013.06.11. 09:14

A festőművész volt kalauz, könyvelő, térképszerkesztő is

Szombathely - Krieg Ferenc emlékére rendezett kiállítás Baki Orsolya az AgoraPincegalériában. A tárlat június 12-én 19 órakor nyílik Torjay Valter bevezetőjével.

Merklin Tímea

- Krieg Ferenc meglehetősen későn, a 70-es évek elején, pályája második felében került Szombathelyre, kalandos élete végállomásaként. Művészete magányos: nem kapcsolódik a vasi festészet tradícióihoz. Sem a posztnagybányai (Radnóti Kovács Árpád, Gottesmann Alfréd, Németh József, Csonka Ernő stb.), sem a nagyon széles posztszentendrei (Vértesi Péter, Dóczi László, Rasperger József, Hatos Csaba, Szokolszky Miklós stb.), sem más kitapintható irányzathoz nem kötődött. Távoli rokona franciás expresszionizmusának talán az 1982-ben, tragikus körülmények között elhunyt Reisz Lajos volt - tudjuk meg Torjay Valter művészettörténésztől. - Pályáját az élet többször megnehezítette, így művészeti tanulmányait a második világháború behívója törte örökre derékba, mégis festő maradt. A kalauzságtól a könyvelésig mindent elvállalt, végül Mongóliában kötött ki, mint térképszerkesztő. Festészete számára ez örök és alapvető téma maradt. A 60-as években, mikor tartósan Balatonfüreden élt, sok balatoni munkát alkotott, később szombathelyiként a Szajki-tavakat festette, illetve a velencei karnevált, amely egy különös szegmense munkásságának.

Krieg Ferenc, habár szinte minden kiállítás megnyitóján megjelent, sőt filmezett is, valahogy soha nem sodródott bele azokba a konfliktusokba, amelyek a megye művészetének belső életét jellemezték. Kedves, vicces egyéniségével sokakat meg tudott nyerni. A legkülönfélébb látásmódú művészekkel megértette magát, ez a fenti emlékkiállításon is érezhető. Arról már csak bizalmasabb barátainak beszélt, ami a vidámság felszine mögött húzódott. Soha nem kapta meg az őt megillető megbecsülést, sőt többször megaláztatásban volt része. Ezek a sebek mindvégig nagyon fájtak neki. Így örök kérdés marad, hogy az igazi Krieg Ferencet ismertük-e?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!