Kultúra

2013.06.24. 13:45

Szent Márton-ábrázolások tárlata az év legfényesebb napján

Szombathely - A Szent Márton ábrázolások a kortárs művészetben című kiállítást dr. Veres András megyéspüspök nyitotta meg június 21-én a Vitalitas Galériában, ahol dr. Patai Árpád kiemelte: ez az év legfényesebb napja, a galériának pedig a 66. kiállítása.

Merklin Tímea

A Szent Márton ábrázolások itt a galériában is leggyakrabban a köpenymegosztó jelenetet mutatják. Tóth Csaba festőművész Ákos: Ébredj című számát gondolta e tárlathoz, ami arról szól, hogy mindenki koldus lesz legalább egyszer, a halála előtti pillanatokban, amikor nagyon is kérne még az életből, és Szent Márton ráteríti köpenyét. Tóth Csaba művészettörténeti klasszikusokat újrafestő sorozatából Sassetta Szent Márton-ábrázolása szerepel itt a kiállításon, felirata: CARITAS. - Márton köpenye több mint ezer éves metafora. Templomokban, imakönyvekben, kódexekben őrizték, a 20. században kilépett a közterekre is. Egyre több világi értelmezése él - mondja Tóth Csaba.

- A világ egyre inkább kettészakad szegényekre és gazdagokra. A köpenymegosztás ma is érvényes olvasata, hogy akinek több van, erkölcsi kötelessége adni annak, akinek nincs vagy kevesebb jutott. Márton a köpenyével nagyobb területet hódított meg, mint az apja karddal. Masszi Ferenc egy különleges kis szárnyas oltárt állított ki, amelynek közepén Mártonnak egy fakivágással kapcsolatos csodatétele látható, ami ritka ábrázolás, a kaufbeureni templomban található hasonló. Sulpicius Severusnál olvashatjuk, hogy Márton a hitének kiterjesztésével, az akaratával eltérített egy boruló fát, így az nem arra dőlt, amerre a pogányok szánták, nem csapta őt agyon. Garas Kálmán fotója a Savaria téren készült a sokat vitatott Szent Márton szoborról. - Olyan képet szerettem volna, hogy személyhez lehessen kötni a képet, ezért vártam, hogy valaki jöjjön, ráfigyeljen, rámutasson. Fotóztam a szoborral babakocsis anyukát is, de aztán jött két fiatal, egy fiú meg egy lány, velük lett teljes a kép - meséli a fotós. Marosfalvi Antal nyulas Márton ábrázolása is ritkaságnak számít. Az itt látható kép eredetije a Szőllősi templomban van, olyannyira kuriózum, hogy már buszos turistacsoportot is szerveztek Ausztriából ide a megtekintésére.

- Mindössze 70 centiméter szélességben gondolkodhattam, úgyhogy a koldus semmiképpen nem fért volna rá a képre. Ezért kigondoltam, hogy egy másik védelemre szoruló, kiszolgálatott lényt festek Márton püspök mellé - tudjuk meg Marosfalvi Antaltól. - Eszembe jutott a nyúlról szóló történet, amely Sulpicius Severus leírásában szerepel. A legenda úgy szól, hogy vidám beszélgetésben haladtak a szerzetesek, amikor egy kutyák elől menekülő nyúl futott feléjük, s a szerzetesek legnagyobb megrökönyödésére Márton hosszú csuhája alatt keresett menedéket. Márton rászólt a kutyákra: Nem szégyellitek magatokat? A kutyák erre elsomfordáltak. Íme, egy kisnyúlon is érvényes a köpeny védő, oltalmazó szerepe, amint minden segítségre szoruló lényen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!