Kultúra

2013.07.23. 22:00

Iseumi premier

Szombathely - Zajlanak az Iseumi Szabadtéri Játékok próbái, a készülő előadásokhoz kapcsolódóan tartottak sajtótájékoztatót kedden az Iseumban, szerdán pedig figyelemfelkeltő flashmob lesz a Fő téren 16 órakor.

Merklin Tímea

- Az elmúlt két napban raktuk össze a nagy képeket. Az első két felvonás a francia nagyopera jegyeit viseli magán, a második rész lélekrajzai kamara jellegű jelentekben állnak színpadra - mesélte Kürthy András, az Aida rendezője, aki kedd este már jelmezes próbát tartott a szentélyben.

A sajtótájékoztató ideje alatt is építették a nézőteret, kalapáltak, kopácsoltak az állványokon, 1200 ember fér számára készítik a helyeket. Mérei Tamás zenekarigazgató elmondta a Varázsfuvola óta van hangosítás, nehogy a 33. sorban nyolc méter magasan ülő néző úgy érezze, hogy nem jut el hozzá a hang olyan minőségben, mint az elöl ülőkhöz. Lukács Gyöngyitől - aki Aida szerepét énekelte már a Metropolitan operában is - megtudtuk, hogy az operaénekesek ahhoz vannak szokva, hogy a hang átviszi a zenekart. A kőszínházban ez könnyebb, mint szabadtéren, így ez szép feladat, amit a legjobb tudása szerint fog megoldani. Bemutatkozott Lukács Gyöngyi férje, Alexandru Agache, aki a darabban Aida apjának szerepét alakítja, és énekelte már ezt a londoni Covent Gardenben is. Kiss B. Attila lesz az egyiptomi fővezér, aki azzal tréfált: Verdi egy zseniális zeneszerző volt, akinek karrierje csúcsán született az Aida, de valószínűleg lehetett a szerzőnek a tenoristákkal szemben egy kis haragja, mert nagyon nehéz énekelni.

Az Aida előadásai július 26-án és 28-án lesznek.

Egy hónapja zajlanak már a Jézus Krisztus Szupersztár próbái Szombathelyen. Ezekre az előadásokra (augusztus 2-ára, 4-ére már minden jegy elfogyott, úgyhogy biztosan lesz harmadik előadás. A rendező Silló Sándor elmondta, társulata nagyon fiatal, egy kivétellel még senki nem énekelte a szerepét, ezért eleinte nagyon megpörgették a próbákat, már lazíthatnak, biztonságban érzik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!