Kultúra

2013.07.25. 22:00

Porcelánbabák tárlata Bükfürdőn

Bükfürdő - A táti kultúrházban működik az a Porcelánbaba Klub, amelynek babakészítői elhozták bükfürdőre élethű alkotásaikat.

Merklin Tímea

Jó kézbe venni ezeket a babákat, az ember újra gyerek lehet egy kicsit, illetve megdajkálhatja magában a belső gyermeket. Ilyen lelki alkatúak a gyűjtők, de valószínűleg a készítők is, akik családtagjaikat is boldogítják baba ajándékaikkal. "A világ gyermekei" sarokban a klub babakészítőinek babáit láthatjuk. A csecsemő és újszülött babák középen, valamint a mesék szereplői Czibuláné Csicsman Erzsébet munkái. Ő a klub művészeti vezetője. A klubvezető pedig az a Kátai Ferencné, aki korábban a büki művelődési ház igazgatója volt. 20 éve kezdett itt dolgozni, majd hat év után visszament a falujába, Tátra, ami 2013. július 15-étől városi rangot kapott. Megtudjuk tőle: a 20. Büki Napok megnyitóján itt volt, amikor Németh István, a fürdő vezérigazgatója meghívta a klubot egy kiállításra. A porcelánbabák kiállítása tegnap nyílt, és négy napig látható.

Erzsébet a porcelánbaba készítéséről mesél: az alapanyagot por formában szerzik be, feloldják, s a masszát gipsz formákba öntik. Több napos szárítás után komoly kézimunka a csiszolás, az arcok, karok, lábak kidolgozása, 1300 Celsius fokon égetik ki a porcelánt. Formákat venni is lehet, de Erzsébet sokat maga alakított ki: az unokáit mintázta meg különböző életkoraikban. A gyerekek nagyon szeretik saját kiskori képmásaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!