Kultúra

2013.08.27. 16:40

Szimbiózis: komoly, dzsessz stb.

Csütörtökön a Szimbiózis-koncerten lép föl a Bartók Teremben, de közben ismét tanít is Szombathelyen: Márkus Tibor jazz-zongoraművész, tanár.

Ölbei Lívia

Márkus Tibor még szinte ki sem pihegte magát a júliusi sepsiszentgyörgyi jazztáborozás fáradalmai után, és máris ismét tanítványokat fogad, ezúttal (a Lamantin-tábor után, amelynek szakmai-művészeti vezetője) ismét Szombathelyen: 12 és 25 év közötti zongorista növendékeket próbál közelebb vinni a jazz műfajához. A tábor ötlete Mihalcsics Lászlótól Márkus Tibor tavaly elhunyt első zongoratanárnőjének férjétől származik. Az általa létrehozott Piano Bébi Alapítvány célja fiatal tehetséges zongorista növendékek támogatása, szakmai segítése. Ehhez a törekvéshez kapcsolódik a táborozás is.

A Piano-tábor tanárai: Bognár Rita, Papp Rita, Eckhardt Gábor és Márkus Tibor. Az új zongorás tábor alapvető cél a klasszikus zene és a jazz egymáshoz való közelebb juttatása. A tábor szakmai programjában helyet kap a zeneelmélet, a komolyzene, a könnyűzene, a népzene és főleg ezek kapcsolódási pontjai ; hangszeres órák, koncertekkapcsolódásáról;

A csütörtöki Szimbiózis-koncert nem az egyetlen hangverseny, amely a táborhoz kötődik: a kurzus augusztus 30-án ugyancsak koncerttel zárul, a Bartók Béla Zeniskola Tibold Termében.

Márkus Tibor tehát az improvizatív zenébe vezeti be azokat a növendékeket, akik eddig kizárólag a klasszikus zene felől közeledtek a hangszerhez. A repertoárból nem maradhat ki a jazzelmélet, a jazztörténet, a népzene sem. A jelszó: szimbiózis!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!