Kultúra

2013.08.13. 22:00

Vicinálison szőtt álom

Sárvár - Alkotóként tért vissza iskolavárosába Garas Kálmán: kiállítása szeptember 1-jéig látogatható a Galeria Arcisban.

Nagy Ildikó

- Egy hajdani vicinálissal hol van az már? Répcelakról bejáró sárvári gimnazista beleszeretett a fotózásba. Az iskolai fotólaborban ismerkedett az alapműveletekkel, és ott vehette kézbe első fényképezőgépét. A szeretetből szerelem bimbózott, olyan hevületű, hogy amikor pályát választott, a fényképezés mellett döntött. Mesterségként, foglalkozásként megtanulta a kamera és a laboratóriumi munka csínját-bínját - mondta a Nádasdy-vár Galeria Arcis kiállítótermében Salamon Nándor művészettörténész, művészeti író Garas Kálmán fotográfus-fotóművészről, aki egy szeptember 1-jéig látogatható tárlat révén ezúttal alkotóként is visszatért a városba.

Garas Kálmán (balról) és Salamon Nándor a tárlat megnyitóján a Galeria Arcis kiállítóteremben

- Garas Kálmánt ország-világ úgy ismeri, mint a Bartók Szeminárium és Fesztivál avatott dokumentátorát, világhírű muzsikusok, zeneszerzők szombathelyi jelenlétének, ténykedésének, gesztusainak, arcvonásainak művészi színvonalú megörökítőjét - jegyezte meg Salamon Nándor. Nem véletlen hát, hogy a Galeria Arcis falaira kikerült hatvankét fotó többségéről is muzsikusok, zeneszerzők néznek le ránk. Mintha a fekete-fehér portrék játékba, táncba hívnák a fekete-fehér hangjegyeket: szinte halljuk a zenét egy-egy fotó előtt. John Cage, Sáry László, Kim Kashkashian, Kurtág György, Vásáry Tamás, Dresch Mihály, vagy a napokban elhunyt Vukán György: csak néhány név a megörökítettek közül. És ha már zene: Weöres Sándor 1976-ban készült portréja remekül átvezeti a látogatót egy másik világba, a másik helyiségbe, amelynek falain Vas megyei képzőművészekről a teljesség igénye nélkül: Krieg Ferencről, Bartek Péter Pálról, Veres Gáborról, Polgár Csabáról, Mészáros Lászlóról készült felvételek sorakoznak.

Garas Kálmán visszatért megbabonázottsága városába , hogy megmutassa: lám, a hajdani vicinálison szőtt álmok valóra váltak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!