Kultúra

2013.09.27. 09:15

Kávéról, jazzről, alkotásról

Napsütéses délutánon, kávéőrlő zajától hangos, beszélgetések hangjaitól nyüzsgő kávézóban, ahol az ügyvezető kisfia sem unatkozik, leültem beszélgetni három alkotóval, három baráttal: Kaczmarski Ágnessel, Oroszy Csabával és T. Takács Tiborral.

Medics Diána

Csatlakozott hozzánk Pálfi András, a kávézó egyik tulajdonosa is, és nagyvonalakban vázolta, miről is van szó. 

- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk - kezdte -, hogy a városban egyre több a rendezvény. Mi azt az utat jelöltük ki magunknak, hogy igyekezzünk a különlegesebb és értékesebb dolgokkal foglalkozni, és ennek kapcsán Boda László barátunk segítségével Grencsó István jazz zenésszel sikerült felvenni a kapcsolatot. Tervünk volt már rég, hogy a jazzel közelebbi ismeretségbe hozzuk a kávézó vendégeit, és ő a jazzben nagyon nagy név. Felkértük egy fellépésre. Közben Tiborral körvonalazódott egy ötlet, hogy ő, és alkotótársai, barátai a jazz és az imporvizáció témájához kapcsolódva külön erre az alkalomra alkotnának festményeket, grafikákat, fotókat, majd ez még tovább fűződött: Grencsó István azt mondta, hogy a művek alapján szerzett benyomások segítségével fog majd improvizálni. Azt hozzá kell tennem, hogy az elmúlt időben nagyon sok fotókiállítás volt, és én már nagyon szeretnék festményeket és grafikákat látni a falon.

 

Balról jobbra: Oroszy Csaba, Kaczmarski Ágnes, T. Takács Tibor és Pálfi András. Fotó: Horváth Csaba




Ágnes ettől többszörösen hátrányos helyzetűnek érezte magát, hiszen ő fotózott, de nem akárhogyan. T. Takács Tibor aztán kész volt átvenni a szót, és a jazz zenével való kapcsolatáról beszélt. 

- A műteremben állandóan szól a zene, a jazz. Nem erre festek, de háttérnek nagyon jó. 

Oroszy Csaba csatlakozott:  

- Én is olyan alkotó vagyok, aki szeret zenével dolgozni, de nem csak jazzel. A témához választom a zenét, vagy megragad egy zene, amely segít elmélyíteni a témát. A jazz többféle stílusirányzatát kedvelem, leginkább a free jazzt, olyan mint a "szabad asszociációk jegyzéke". Ennél a munkánál például 4 képet fogok kiállítani, ezeknek a címe: A négy sejtés. A képek alapja 2010-ben készült, és 4 alkalommal értem hozzájuk, minden esetben imporvizálva, az utolsó felület már a Grencsó-féle jazz lenyomata a képen.  

Kaczmarski Ágit is kérdeztem az alkotás menetéről.  

- Kedvelem a jazzt - indított -, talán nem is a fotók terén, hanem a mozgóképes munkáknál válnak elengedhetetlenné a hangok  - a beszélgetést ismét hangos kávéőrlőgép zaja törte meg, amelyre reagálva T. Takács elmondta, hogy egyszer lekottáztak egy ilyen zenei fúziót, Oroszy pedig megemlítette, hogy Vidovszky Lászlónak van egy olyan műve, amit varrógépekre komponált, aztán ahogy a zaj-zene elült, Ágnes folytatta - tehát a mozgókép kapcsán fontosak igazán a hangok és a többféle kifejezési eszköz együtt hatása. Hogyan lehet megörökíteni a képeken a zenét? Sokféleképpen lehetett volna, akár fényfestéssel is, de amit készítettem, az egészen más. Hétköznapi tárgyakat helyeztem el olyan szituációkba, ahol megszemélyesülnek, és a tárgyak kapcsolata és bizonyos zenei fogalmak találkozása alapján született az improvizáció. 

Oroszy ismét átvette a szót:

- Amennyire ismerem hármunkat, szerintem mindannyian teljesen másképp ragadjuk meg az improvizáció fogalmát, ezért is lesz érdekes ez a tárlat. 

T. Takács szerint vidám kiállításra kell számítani, Oroszy is ezt erősíti meg, majd régi barátja elmeséli, hiába kezdett fekete-fehérben dolgozni művénél, a végén valahogy mégis színes, vidám lett a kép. Oroszy a jazzel kapcsolatos sztereotípiákat is említett, és leszögezte: feladatának érezte, hogy máshogy ragadja meg ezt a témát. Fontosnak tartja az emberek közti kapcsolatot, kommunikációt, ezért arra kéri a kiállítás látogatóit, hogy ahogyan a művész is vette a fáradságot és reagált, improvizált, gondolkodott a művén, úgy a néző is vegye a fáradságot, gondolkodjon el azon, amit lát, reagáljon rá, és ha nem találja a választ, még mindig ott van az alkotó, akivel lehet minderről beszélni.

Legyünk hát nyitottak  a hétfőn, a Cafe Freiben "Egy nap a jazz jegyében" címmel induló tárlaton, és engedjük, hogy a zene inspirációi közelebb hozzanak minket egymáshoz!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!