Kultúra

2013.09.18. 10:20

Poszt, a modern tárlat

Szombathely - Kedd este hét órakor nyílt meg az Agora Pincegalériában a Poszt kiállítás, amely Pálfi Gyöngyvér szobrász és Péter Eszter textilművész közös tárlata.

Medics Diána

A megnyitón Tanai Erzsébet a kiállító Pálfi Gyöngyvérrel és Pothárn Ágnessel együtt népdalcsokorral köszöntötte a közönséget. Beszédet mondott a két – Temesváron végzett – kiállító művész barátnője, a köztársasági ösztöndíjas Sztranyák Zsófia. Szakmai méltatásában kiemelte: Két típusú művész van: az egyik felrúg minden szabályt, és úgy hoz létre új munkát, a másik ragaszkodik a hagyományos, tradicionális eljárásokhoz, anyagokhoz, és azokból alkot újszerűt. Eszter és Gyöngyvér az utóbbi utat járják: a hagyományos anyagmegmunkáláson túllépve kortárs matériákat szőnek és tapasztanak bele műveikbe. Közös nevezőjük, hogy munkáikban fontos szerepet játszik az erős stilizáció, valamint az organikus formavilág.

"Péter Eszter textilkincsei az egymásba burjánzó bőrhártyák, testszövetek és lélekhámok kollázsszerűen megfogalmazott gondolatai, míg Pálfi Gyöngyvér szoborkincsei lelkének beláthatatlan mélységeiből felbuzgó, türkizberakásos párlatok szobrai" – fogalmazta meg érzékletesen benyomásait Sztranyák Zsófia. A textilképek szövéssel készültek, csipke és műszálas rávarrásokkal érik el a képhatást. A szobrok alapanyaga fa, a megmunkálás és festés hatására egyes részei mégis bronzszerűnek tűnnek. Zsófia reméli, hogy a nézőközönség a tárlatból egy szeletke erdélyi színes kincset visz magával.

A kiállítás október 2-áig tekinthető meg a Fő tér 10. szám alatt lévő Pincegalériában, kedden, szerdán és csütörtökön délután kettőtől öt óráig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!