Kultúra

2013.09.02. 13:35

Spiegler-film: ember és a sorsa

Befejeződött a Spiegler Elemérről készült dokumentumfilm vágása, a KorFilm produkció legújabb alkotása rövidesen a közönség elé kerül.

Kozma Gábor

A három tagú KorFilm műhely, Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor, tavasszal látott hozzá egy nagyobb ívű dokumentumfilm forgatásához, amelynek alanya az akkor 100 éves Spiegler Elemér volt. A férfi megjárta a nácik koncentrációs lágereit és végig megőrízte emberi méltóságát. Bár a halál naponta legyintette, sohasem adta fel. Az egyik alkotó, Boros Ferenc szerint már a forgatás elején sejteni lehetett, hogy nagyhatású film születhet.

Spiegler Elemér (balra) és Tibor, a KorFilm új művének szereplői (Fotó: Stekovits Gáspár)

- Ez egy kivételes életpálya, minden szempontból. Az átélt borzalmak ma is figyelmeztetnek, de Elemér bácsi megőrízte remek humorát az embertelenségben is. Társaimmal arra törekedtünk, hogy a filmben egy komplex emberi sors jelenjen meg. Olyan, amely mindenki számára fontos tanulságokat hordoz. A film vágása elkészült, rövidesen jöhet a premier.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!