Kultúra

2013.10.30. 20:04

Jegyzet

Marosfalvi Antal minden órát értékessé tudott tenni a műhelyében, azok számára is, akiknek segítséget nyújtott, ott lehettek nála, meglátogatták őt.

Merklin Tímea

Talán különös a szakralitás jelenlétét keresni a munkafolyamatokban, de az ő tevékenységében egész konkrétan megfogható. Nem csak az alkotásban. Nem csak azért, mert a gondjaira bízott képek közül sok templomi volt, vagy mert a műhelyében állandóan nyugalmat és emelkedettséget biztosító klaszikus zene szólt, hanem mert a viszonyulása a munkájához ezt közvetítette. Marosfalvi Antal, aki szabadidejében Szent Márton nyomait kutatta Európában, szolgálatnak tekintette a restaurátori munkát is. Lévén maga is festőművész (nyulas Márton ábrázolása egyedülálló Európában) természetes alázattal tudott fordulni régi korok alkotóinak ábrázolásaihoz, hogy azokat precízen, újra elérhető szépségükben és gazdagságukban adja vissza a jelennek. A DunaTv-ben láthatjuk a napokban a róla szóló portréfilmet, amely a restaurátorról, a művészről is szól. Marosfalvi Antal most 82 éves, meglepően friss és korszerű, ahogy a világhoz fordulni tud. Talán nem mindig látszik a mai zűrzavarban, de a tiszta alázat és a nemes egyszerűség lehet az, ami rendet teremt, ami ilyen boldog, hosszú életet ad, mint az övé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!