Kultúra

2013.10.13. 12:05

Mi fán terem?

Répcelak, Szombathely - A répcelaki Móra iskola növendékeit fogadták Szombathelyen az egyházmegyei könyvtárban a Magyar Katolikus Kultúra napjain.

Simon Erzsébet

A répcelaki templom kulturális gyűjteményének februári megnyitásakor fogalmazódott meg az együttműködés gondolata a helybeliek és az egyházmegyei gyűjtemény vezetői között. Az értékek közös bemutatásának sajátos irányt mutatott az Aigner Géza atya kezdeményezésére Vámoscsaládon kialakított bibliai növények kertje. Kézenfekvő volt, hogy a Szily János alapította rangos könyvtár botanikai kiadványaira irányuljon a figyelem. A kertet jól ismerő vámoscsaládi felső tagozatosok és az iskola 8. osztályosainak egy csoportja utazott a püspöki székhelyre, hogy a bibliai növényeket bemutató kiadványokat megtekintse. Különösen érdekes volt dr. Balogh Lajos botanikus, muzeológus előadása, aki ezen növények világába kalauzolta a hallgatóságát. Képekkel gazdagon illusztrált prezentációjából megtudhatták, hogy a Biblia által említett növények hogyan is néznek ki, milyenek is valójában. Így az is kiderült a tanulók számára, hogy – tréfásan szólva – „mi fán terem" a tömjén és a mirha.

Dr. Balogh Lajos botanikus a bibliai növények világába kalauzolta a répcelaki általános iskolából érkezett hallgatóságát. Fotó: Simon Katalin

A bibliotéka értékes, régi botanikai szakkönyveibe csak „kesztyűs kézzel" lapozhattak bele a diákok. Igen látványosak voltak a növényekről készült metszetek, rajzok, préselt példányok.

A könyvtár munkatársai az egyházmegyei gyűjteményt is bemutatták a diákoknak. A tárlatok köteteinek nyitott oldalain is sorra szerepelnek bibliai növények: például a tudás fája az édenkertben, Ádám és Éva a fügefalevélből készült öltözetben, Jónás próféta a repkénybokor alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!